Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

HAYIR DE GİTSİN

HAYIR DE GİTSİN

Kitap özetleri serimize kaldığımız yerden devam edelim. Sarah Knight’ in önemli bir eseri. Özellikle karşınızdakini kırmadan, kendinizi anlamsız sıkıntılara sokmadan, şüpheye düşmeden gerçekleri söyleyebileceğiniz sağlayacak önemli bir eser…

Özellikle bu kitabı; her şeye evet diyerek kendilerine vakit ayırmakta güçlük çekenler, reddettiği zaman etrafındakilerin kendisinden uzaklaşabileceği paranoyasını yaşayanlar, insanların bitip tükenmeyen isteklerinden bıkanlar okumalı.

Hayatımızda çoğu zaman çevremizdeki arkadaşlarımıza kırmamak için bir şeyi yapmak zorunda kaldınız mı? Sizin hakkınızda negatif düşüncelere kapılmamak için onların her dediklerine neredeyse evet dediğiniz oldu mu? Aslında evet derken kendinize hayır dediğinizden ne kadar emindiniz? Yani evet dediğiniz veya demek zorunda kaldığınız pek çok şeye hayır demelisiniz. Sarah Knight, “Hayır De Gitsin” kitabında evetleri hayırlara nasıl dönüştüreceğinizden bahsediyor.

Günlük Hayatta Farkında Olmadan İstemediğimiz Pek Çok Şeyi Kabul Ediyoruz

Evet demek günlük hayatımızda öyle sıradan hale geldi ki bunun farkına bile varmıyoruz. Neredeyse hayatımızın doğal akışı içinde bu durum sıradanlaştı. Bu yüzdende kendimizi çoğu zaman istemediğimiz durumlarda bulabiliyoruz. Örneğin; çok sevdiğiniz bir dostunuzun sizden bir ricası olsun, bu ricayı yerine getirebilmek için zamanınızdan ve işinizden feragat etmeniz gerekiyor ve onu kırmak istemiyorsunuz ve yarın sunumunuz var o geceyi uykusuz geçirmeyi göze alıyorsunuz… Aslında bu kararı beyniniz sizden habersiz bir şekilde veriyor. Aslında burada tek bir kazanan var o da dostunuz. Peki, kazanan neden siz olmayasınız? Hayat sizin hayatınız değil mi? Bir şeyi bilinçsizce kabul edip etmediğinizi anlamak için size sorulduğunda cevap vermek için kendinize biraz vakit isteyin. Böyle yaparak soru üzerinde düşünebilecek ve gerçekten kabul edip isteyip istemediğinizi anlayacaksınız

Tek Bir Kelimeyi Tersiyle Değiştirerek Hayatı Çok Daha Yaşanılır Kılabilirsiniz.

Hayır diyemediğimiz için hayatımız bir koşuşturma ve tempoda geçiyor. Haliyle kendimize, bu koşuşturmada yeterli vakti ayıramıyoruz. Kendimize ayırabileceğimiz (spor yapmak, arkadaşlarla sohbet, pikniğe gitmek gibi) vakitlerimizi de es geçmiş oluyoruz.

Bir örnek verirsek eğer; Arkadaşımız zaman zaman evine işyeri yakın olan bir arkadaşı arabası ile bırakıyordu. Arabaya bindiği zamanda sevgilisi olan dargınlıklarını hep anlatırdı. Bu hiç şaşmazdı. Bu sefer de iş dönüşü arabasına almak ve onu evine bırakmak için aynı teklifi bulundu arkadaşı ama bu defalık her nedense bizim de şaşkın bakışlarımız altında kabul etmedi. Ve dediği şu idi; “Bugün kulaklığımı takıp müzik eşliğinde eve yürüyerek dönmek istiyorum.” Biz donup kalmıştık ve arkadaşımız ilk defa sıradanlığını bozmuş kendine vakit ayırmasını bilmişti.

Unutmayın hayatınızın merkezinde siz varsınız. O yüzden başkalarına değil kendinize hak ettiğiniz gibi davranın. Hayır deyin ve hayatınızı daha keyifli bir hale getirin.

Hangi Durumda Olursanız Olun Karşınızdakini Kırmadan Reddedebilirsiniz

Başta söylediğimiz gibi verdiğimiz pek çok kararı karşımızda kini kırmamak için veriyoruz. Aslında bunun altında pek çok neden yatabilir. Mesela o kişiden bazı kazanımlar elde ediyorsunuzdur ve hayır dediğinizde bunları kaybedebileceğinizi düşünüyorsunuzdur. Veya o kişi zamanında sizin için kritik bir işi çözmüştür. Ve kendinizi ona karşı yükçül hissediyorsunuzdur. Ya da karşınızdakini seviyor olabilirisiniz. Tabii karşınızda ki kişi bir süre sonra sizi yalnızca isteklerinizi yerine getiren sıradan bir kişi olarak görmeye başlayacaktır. Ee tabi kimse böyle bir duruma düşmek istemez.

İşte bu noktada kendinize olan öz saygınız devreye girmelidir. Bunları korumak adına yeri geldiğinde hayır demeyi de bilmemiz gerekir. Hayır deyip kestirip atmak ta tam manasıyla doğru değildir.

O yüzden hayır demenin çeşitli yollarını öğrenmemiz gerekir. Bu tamamıyla karşınızda ki kişinin karakterine göre şekillenecek bir şeydir. Bu, samimi olduğunuz birisine karşı kolayca hayır diyebilmeniz mümkünken, Samimi olmadığınız birine karşı daha seviyeli ve kesin bir üslupla hayır diyebilirsiniz. Knigt, kitabında pek çok durumunda nasıl hayır diyebileceğinizi detaylı tablolarla anlatıyor. Oldukça keyifli ve eğlenceli…

Unutmayın, hayır demenin belki de binlerce yolu var. Fakat kırmamak adına bunların hiç birini düşünmüyoruz bile…

Yazar Sarah Kinight “Hayır De Gitsin!” de bizlere hayır kelimesinin aslında hayatımız için ne denli önem taşıdığını esprili bir dille anlatıyor. Sosyal statülerimizi hayır diyerek sağlamlaştırabileceğimizi ve hatta üzerine koyabileceğimizden dem vuruyor. Aslında evet demek her ne kadar çok kolayımıza gitse de hayır demek de bir o kadar kolay. Esen kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi