Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

SAĞLIKTA ŞİDDET

SAĞLIKTA ŞİDDET

Öncelikle herkese iyi hafta sonları diliyorum. Aslında bu günkü yazımda, benimde üyesi olduğum, KONAHED derneğimizin,  pandemi nedeniyle halkımızla ilgili bilgilendirmek amaçlı spot bilgilerini doğrudan, paylaşmak istiyordum. Ama geçen hafta yaşadığımız, 
ülkemizin gündemine, 21 Eylül 2020 akşamı bomba gibi düşen, olumsuz olaydan sonra böyle bir girizgah yapmayı daha uygun buldum. Ne olmuştu orada? Türkiye Cumhuriyetinin Başkenti Ankara’nın en büyük ilçesi Keçiören’de, yine sağlık çalışanlarımızı hedef alıp olagelen olumsuz hadise vukuu bulmuştu. Görünen o ki: Bu ne ilk ve ne de son olacak. Şu unutulmamadır ki, sağlık olmazsa hiç bir şey olmaz. 
Özellikle bu pandemi sürecinde sağlık çalışanlarımız, bu güzide ülkemizi ve ülkemizin siz insanlarının iyilik halini ayakta tutabilmek için ve Corona denen, görünmez düşmana var gücü ile karşı koyan, neredeyse cephede ülkemiz için savaşan, bir askerden asla farkları bulunmamaktadır. Her şey ayan beyan ortada iken, çalışanlarımıza bu olumsuz olan yaklaşım tarzı anlayışının bir an evvel sona ermesi umudunu içimizde tuttuk ve hem de canhıraş çalışmaya devam ettik. İstediğimiz sadece, insanca ve hakça bizlere gösterilmeyen hassasiyetin gösterilmesi, bu konuda ki sağduyunun harekete geçirilmesi ve çalışanlarımızın görev mahallinde kendilerini yeterince güvende hissetmesidir. Zira, bu uğurda atılacak her olumlu adım hem çalışan kişinin yaptığı işin sıhhati ve verimliliği açısından ve hem de halkın sıhhati açısından,  bu olumsuz durumun olumluya evrilmesi yönünde, son derece makul bir hareket olacaktır. Ayrıca, virüsün bulaşmasından kaçamayan sağlık çalışanı sayısı 29.865 tür.  Artık sağlık çalışanına şiddete son diyor ve herkesin bu konuya özveri ve yapıcı yaklaşmasını temenni ediyoruz.
Şimdi, az az da olsa bu pandemi süreci içinde, herkesin merak ettiği konuları soru cevap şeklinde paylaşacağım.
1.e- nabızda kronik hastalık tanım var, ilaç alabilir miyim?:‬ Evet, E - Nabızda kronik hastalık tanınız bulunuyorsa ilaçlarınızı eczaneden reçetesiz alabilirsiniz. İlaç Muafiyeti Rapor Geçerlilik Tarihi 31 Aralık 2020’ye dek uzatıldı. Kronik hastalıklarda reçetesiz ilaç alımında 18 - 65 yaş arası kısıtlama kaldırıldı
2. İmmün Plazma Bağışı Yapacağım Hangi Telefonlarla irtibata geçmeliyim: (0332) 310 45 13; (0332) 310 44 24; (0332) 310 44 99; (0332) 310 43 77; (0332) 310 43 42; (0332) 310 45 12
3. Karantina Süresi boyunca Ne Yapmalıyım; Ateş (37 derecenin üzeri), öksürük, nefes darlığı, baş ağrısı, kas ağrısı, tat koku kaybı, ishal şikâyetiniz olursa, evde test yapılması ve ilaç başlanması değerlendirileceğinden, mesai saatleri içinde aile hekiminize bildirmeniz, mesai saatleri dışında 112 ile görüşmeniz, evden çıkmamanız ve eve misafir kabul etmemeniz gerekmektedir. Ayrıyeten; Aşırı nefes darlığı şikâyeti olanların; 112’yi arayarak, çift maske takarak ve sadece kendinin (gidemeyecek durumda ise yanında çift maske takmış 1 kişi ile) hastaneye gitmesi sağlanmalıdır.
4. Evde Tüm Kişilerin Karantinada Olmaması Halinde: Karantinadaki kişinin farklı bir odada kalması sağlanmalıdır, ortak kullanım yerleri (lavabo, WC gibi) temizliği yapılmadan diğer kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Beslenme ve uyku konusuna önem verilmelidir.
5. Maskemi Çenemin Altına İndirebilir miyim?: Dışarıdayken virüs çene altındaki alana bulaşır, maske çene altına indirildiğinde, virüs maskenin içine bulaşmaktadır. Ayrıca, yeme içme esnasında, maskenizi çene altına itmeyin. Tamamen çıkartın.
6. Karantina Süresi İçerisinde Dışarıya Çıksam Hangi Hukuki Yaptırımla Karşılaşırım:  Karantina sürecinizde, karantina altına alındığınız adresi terk etmenin suç olduğunu; Türk Ceza Kanunu'nun 195. Maddesine göre iki aydan bir yıla kadar hapis ile cezalandırılacağınızı biliyor musunuz?
7. Zatürre Aşısı Corona’ ya Karşı Korur mu?: Hayır korumaz, Zatürre aşısı 65 yaş üzeri veya belirli kronik hastalıkları olan ( dm, astım, KOAH, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliğine bağlı diyaliz vb.) olan hastalarımız için öncelikli olmak üzere ASM’lerimizde yapılmaktadır. Coronavirüsten koruyuculuğu ile ilgili bilimsel bir veri bulunmamaktadır.
8. Karantina Bitiminde Ne Yapmalıyım: Karantina bitiminde herhangi bir kontrol test algoritması uygulanmamaktadır. Ancak şikayetiniz varsa sağlık kurumuna başvurmanız önerilir.
9. İmmün Plazma Tedavisi Nedir?: COVID-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması amaçlanmaktadır.
10. İmmün Plazma Tedavisi İçin Kimler Bağış Yapabilir?: 18-60 yaş arası (19 yaşından gün almış, 61 yaşından gün almamış) bağışçılar; Tercihen erkeklerden, gebe kalmamış (doğum/düşük/kürtaj) kadınlardan ve kan transfüzyonu yapılmamış kişiler; Tüm bağışçı adaylarının mutlaka COVID-19 hastalığı tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu olmalıdır; Bağışçı adayı, hastanede yatarak tedavi görmüş ise en az 24 saat ara ile iki nazofarenks sürüntü örneğinin SARS-CoV-2 moleküler test sonuçları “NEGATİF” bulunmalı ve klinik olarak (öksürük, ateş, nefes darlığı, halsizlik vb.) iyileşmesinin üzerinden en az 14 gün geçmiş olmalıdır;  COVID-19 tanısı almış ancak tedavi ve/veya karantina sürecini evde tamamlayan bağışçı adaylarının klinik olarak tam iyileşmesinin üzerinden en az 28 gün geçmiş ve bağış öncesinde nazofarenks sürüntü örneğinden çalışılmış SARS-CoV-2 moleküler test sonucu “NEGATİF” olmalıdır. Sağlıcakla Kalın.  (Kaynak: KONAHED Yayın Spotu, kendilerine teşekkür ederim)


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi