Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

TEMBELLİĞİN ÜSTESİNDEN GELMENİZ İÇİN 8 JAPON TEKNİĞİ

TEMBELLİĞİN ÜSTESİNDEN GELMENİZ İÇİN 8 JAPON TEKNİĞİ

1. İkigai

2. Kaizen felsefesi

3. Shoshin

4. Danshari

5. Hara Hachi Bu

6. IchigoIchie

7. Wabi-Sabi

8. Kintsugi

*****

1. İkigai

Hayattaki amacınızı keşfedin. Her sabah uyanma nedeninizi belirleyin. Güçlü yönlerinize, tutkularınıza ve dünyanın ihtiyaçlarına uygun bir şey seçin. Hayata anlam veren budur.

2. Kaizenfelsefesi : Kaizen, küçük, devam eden olumlu değişikliklerin önemli iyileştirmeler getirebileceği fikrine dayanan, sürekli iyileştirme yaratmaya yönelik bir yaklaşımdır.

3. Shoshin: yeni başlayanın zihni olarak tercüme edilir. Her işe yeni başlayan biri gibi, sanki ilk kez yapıyormuş gibi aynı merakla yaklaşın.

4. Danshari:

Bu kelime üç farklı ‘kaji’nin birleşiminden meydana gelir. Bileşikteki üç kanji “reddetme – atma – ayrı” anlamına gelir. Hayatınızı, hem fiziksel hem de zihinsel olarak toparlamak ve dağıtmamak adına izlemeniz gereken üç adımdır.

5. Hara Hachi Bu:

Gerektiği Kadarıyla Yetiniş Japonya’daki kadim bilgelik, bir kişinin yemek masasından asla % 100 dolu bir mide ile kalkmaması gerektiğini öğütlemektedir. Konfüçyüsçü öğretisi olan Hara Hachi Bu kabaca, “10’da 8 parçan dolana kadar ye” olarak Türkçeye çevrilebilir. Modern haliyle karnınızı % 80 doyurun da denilebilir.

6. IchigoIchie:

Şimdiye SığınışIchi-goichi-e (yojijukugo) Japoncada dört karakterli deyimdir. “Sadece şimdilik” ve “ömür boyu bir kez” olarak çevrilebilir. Daha şairane bir şekilde açıklamak gerekirse, şu anda deneyimlediğimiz şey bir daha asla yaşanmayacak. Bu nedenle, her anı güzel ve paha biçilemez bir hazine gibi görüp değerlendirmeliyiz. Anın avcıları olmalıyız!

7. Wabi-Sabi

Wabi-sabi, kusurlu güzelliği bulmak anlamına gelen bir Japon felsefesidir. Wabi, doğayla bütünleşirken alçakgönüllülük ve sadelikle yaşamak anlamına gelirken; sabi, herhangi bir şeyin yaşam döngüsünü olduğu gibi kabul etme yeteneği olarak tanımlanır.

8. Kintsugi:

Eski bir Japon felsefesi olan Kintsugi, kırılan bir nesneyi eskisinden çok daha güzel ve fonksiyonel hale getirmeyi amaçlar. Bu felsefeye göre kırılma aslında bir kayıp değil yeni bir varoluş demektir. Genelde seramik objeler üzerinde uygulanan bu felsefe, aynı zamanda "Kintsukuroi" şeklinde de adlandırılır. (Kaynak: İş Dünyası kitapları)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi