Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Yaşam koçluğu üzerine (2)

Yaşam koçluğu üzerine (2)

Geçen haftadan devam edersek;

İnsanların hayatına olumlu yönde dokunmak, başkaları için yapabileceğiniz en büyük iyiliktir. Zira bir müddet sonra bunların getirisi size gerisin geri olumlu yönde yansıyacaktır. Böylelikle bir yaşam koçu ile karşı karşıya geldiğinizde, hem kendi hayatınızda ve hem de başkalarının hayatında fark yaratacak donanıma sahip olduğunuzu ister istemez hissedeceksiniz. Bu sizin problemler üzerinde bakış açılarınızı zenginleştirecek size ayrı bir portföy sunacaktır.

Toplumuzda en önemli handikaplarımızdan biriside, iletişim eksikliğidir. Maalesef iletişim becerilerimiz çok olgunlaştıramamaktayız. Bu ise toplumda bireylerin birbirlerini anlamalarının önünde en büyük engeldir. İşte koç denen kişi sizin bireyler ile kaliteli iletişim kurmanıza yardımcı olur.

Çoğu zaman problemlerin üzerine giderken, değerlendirirken duygusal bir bakış açımız ekseriyetle baskın durumdadır. Halbuki problemlere objektif yaklaşmak meselenin hal edilmesine temel bir unsurdur. İşte yaşam koçu bu noktada devreye girerek, bize objektif bir bakış açısının inceliklerini aksettirir.

Bizdeki farkındalığı bize hatırlatır. Zira yaşam akıp giderken çoğu şeylerin maalesef farkında olmayız. Çünkü yaşam haybeye yaşadığımız bir zaman dilimi değildir, yaşamla beraber o akıp giderken, bizim yanımızdan geçip giden birçok şeyin farkındalığını bize anlatır. Ancak yaşamımıza böyle bir farkındalık bilinci ile anlam vermiş oluruz.

Herkesin hayatında, dönüm noktaları, kriz anları, vardır. Halbuki bu kriz anlarımız içsel farkındalıkla bu olumsuzluk karşısında teslim olmaktan öte bize, bu kriz anlarının içsel dinamiklerimizde nasıl fırsata dönebileceğini ve kişisel gelişimimize nasıl yardımcı olabileceğinin öğretisini sunar.

Duygularımız ifade etmekte toplum olarak çok zorlanmaktayız, kendimizi ifade edemeyişimiz yadsınamaz bir gerçektir. İşte yaşam koçu bizim toplum önünde, kendimizi ifade etme yetimizi geliştirmemize yardımcı olur.

İşin özü Yaşam Koçu bizlere çok şey kazandırır en önemlisi de, kişisel gelişimimizi sağlamamıza yardımcı olur. Kişisel gelişiminiz zenginliklerin en büyüğüdür.

Koçluk Çeşitleri: Yaşam Koçluğu, Yönetici Koçluğu, Meslek Koçluğu, İşletme Koçluğu, Doğum Koçluğu, Spor Koçluğu, Eğitim Koçluğu, Diyet, Siyasi/Seçim Koçluğu gibi... çeşitleri vardır.

Fakat şunu da unutmamak yerinde olur, Yaşam Koçu, psikolojik bir danışman veya psikolog değildir. Problemlerin çözümünde bize farklı bakış açıları kazandırır, pratik çözüme ulaşma ve iletişim becerileri kazanmamızı sağlar. Geçmişe ait takıntılarımız, obsesyonlarımız, ankziyeteler ve daha önceden yaşadığımız travmalar terapist tarafından halledilmesi gereken konulardır.

Koçluğun ana teması hedeftir. Hedefe ulaşma konusunda motivasyon eksikliğimizin giderilmesinde, yeteneklerimizin tam olarak ortaya çıkarılıp kullanımı konusunda ve tabi bu mesafeleri kat ederken kazandığınız kişisel gelişimde, yaşam koçunun yanındaysanız inanın doğru yerdesiniz. Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi
SON YAZILAR