Uğur Özteke

Uğur Özteke

Gençliği Bitirdiğimizin Belgesi

Gençliği Bitirdiğimizin Belgesi

Bu pandemi dönemi hepimizin olduğu gibi bizim de dengemizi bozdu. Biz de ne yazmamız gerektiği konusunda büyük tereddütler yaşıyoruz. Niye mi? Millet can derdinde pandemi diyoruz. Pandemi konusunu işlemeye çalışıyoruz bu kez insanlar iş aş derdinde. Ekonomi için ne yaparsak yapalım hâlâ döviz kafasını dik tutmaya çalışıyor.

Bunlarla oynaşıp dururken bazı acı gerçekleri kaçırmamalıyız.

Hadi hemen yazı konularımıza dönelim.

******

YAĞ ALDIRMALAR ÇOĞALMIŞ

Biz neyin derdindeyiz? Sağlımızın peşindeyiz. Sağlıklı olmanın, ayakta kalabilmenin endişesi içerisindeyiz. Sonra insanların böylesine zor bir dönemde mevcut refah seviyelerini korumaları için yapılacakları ele alıyoruz.

Biz bunların derdinde iken bir şey daha öğreniyorduk.

Bu dönemde belli bir kesim fazla yağlarını aldırıyormuş. Belli bir kesim hâlâ elini yüzünü yaptırıyormuş. Bu kesim kaporta bakımında imiş. Şu maskeleri çıkartınca biz birilerini tanıyamayacağız galiba. Haaa kim ne yaparsa yapsın işin orasında değilim amma velakin bu dönemde bu işlerde çok büyük paralar dönüyormuş. Bize ne demek düşer? Yaptırana da yapana da helal olsun demek düşer. İş bilenin kılıç kuşanındır.

******

ALMANYA’DAKİ GURUR VEREN TÜRK   

Aşı çalışmaları ile bir anda dünya gündemine oturan Uğur Şahin ve eşi ile ilgili olarak hafta sonunda bize şöyle bir bilgi paylaşımı geldi. Almanya’daki bir dostumuz durumu şöyle aktarıyordu.

“Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başbakanı Armin Laschet.
Pandemi ile ilgili konuşma yapıyor. Eskiden insanlık böyle salgınlarda milyonlarca insan ölürdü çaresizce. Ama şimdi 9 ay önce insanlık tarihi bir salgın ile karşı karşıya geliyor ve zeki, çalışkan bilim adamları ona çare buluyor.

Ve bu kişi bizim eyaletimize ailesi ile Türkiye’nin güneyinden 4 yaşında gelen biri oluyor. Okula başlayınca sınıfının en iyisi oluyor.
İyi ki bu insanlar ülkemize gelmiş…”

..............

Almanya’da belli bir kesimin ırkçılık faaliyetlerini hatırlıyorsunuz.

Diğer yandan koskoca eyaletin başkanı haklı olarak Uğur Şahin ve eşine övgü dolu cümleler söyleyip teşekkür ediyor.

Bakın bu işi öyle sıradan bir teşekkür olarak görmeyin.

Bu ülkede Almanya’da asalak gibi yaşamayı marifet sayan, demokrasiye küfreden ama onun niletlerinden faydalanmak için de şeytani zekası ile övünen, vergi vermemek için kaçak göçek işlerle uğraşan insanların adını bile koruyor.

............

Almanya’daki dostumuz da aynı gerçeğin altını çiziyordu.

Bizim insanımıza imkan verilirse, önü açılırsa, bizim insanımız en iyisini yapar. Hiçbir memleketin insanının yapamadığını yapar.

Haaaa Almanya’da bu işi yapan Türk bunu niye Türkiye’de yapamıyor?

Sorunun cevabı çok net.

Almanya’nın bizim insanımıza sağladığı imkanı ve AR-GE için aktarılan parayı Türkiye’deki insanlarımıza verin bu aşı Türkiye’de çoktan üretilmişti bile. Yeterki yöneticilerimiz büyüklerimiz ARGE’ye para yatırmayı angarya iş olarak görmesinler yeter.

*******

ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİNİN SON DURUMU

Artık Sayın Cumhurbaşkanımız bu eğitim konusundaki rahatsızlığınıda sık sık dile getirdiği için biz de çok daha yüksek sesle durumu sizlerle paylaşabiliriz. 

Aşağıdaki rakamlar kesinlikle bizim bir yerlerden ulaştığımız bilgiler değil. İkincisi muhalefetin verdiği rakamlar da değil.

Yani bu rakamlar ÖSYM Başkanlığının 2020 YKS değerlendirme raporu.

Gelin bu rakamları birlikte okuyalım;

ADAY SAYISI

ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlanan rapora göre, Temel Yeterlilik Testi (TYT) için başvuru yapan 2 milyon 424 bin 718 adaydan, 2 milyon 296 bin 138'i sınava katıldı.

Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) başvuran 1 milyon 788 bin 590 adaydan, 1 milyon 672 bin 376'sı sınava girdi.

TÜRKÇE’DEKİ 40 SORUNUN TAMAMINI SADECE 34 KİŞİ BİLDİ

Toplam 120 sorudan oluşan TYT oturumuna katılan adaylar, testlerde en çok Türkçe alanında başarılı oldular. Türkçe’deki 40 sorudan doğru cevap ortalaması 18.23, Sosyal Bilimlerde 20 soruda 9.13, Temel Matematikte 40 soruda 7 ve Fen Bilimleri testinde 20 soruda 3.76 şeklinde oldu. Türkçe  testindeki 40 sorunun tamamını doğru cevaplayan sadece 34 aday çıktı. 4050 aday ise Türkçe testindeki soruların hepsini yanlış yaptı. Sosyal Bilimlerde 37 bin 432 kişi soruların tamamını yanlış cevapladı.

MATEMATİKTE 399 BİN 271 KİŞİ SIFIR ÇEKTİ

Adayların en çok başarısız olduğu test ise matematikti. Hiçbir soruyu doğru cevaplayamayan adayların yüzde 77’sinin matematik alanında olması bunu gösterdi. Matematik testinde bulunan 40 sorunun tamamını 2 bin 196 aday doğru cevaplarken, tam 399 bin 271  aday hiçbir soruya doğru cevap veremedi.

FEN’DE 553 BİN 129 KİŞİDEN SIFIR BAŞARI

Fen Bilimleri sınavında 2018 ve 2019 yıllarına kıyasla daha düşük olduğu görüldü. 2020 yılı için Fen Bilimleri testinde bulunan 20 sorunun tamamını sadece 1.315 aday doğru cevaplarken, 553 bin 129 aday hiçbir soruya doğru cevap veremedi. Bu ise sınava katılan adayların yüzde 24’üne tekabül ettiği için yüksek bir oran olarak dikkati çekti.

KADIN-ERKEK FARKI

TYT’de erkek adayların yüzde 26.43’ü 150 puanın altında kaldı. Bu oran, kadın adaylarda yüzde 18.87’ye düştü. Başarısızlık oranı erkeklerde daha yüksek olurken, 300 puan ve üzerindeki adayların birbirine yakın olduğu görüldü. Her iki cinsiyet grubundaki adayların tüm puan aralıklarında birbirine yakın sayıyı yakaladığı dikkati çekti.

İNGİLİZCE’DE BAŞARI

Yabancı dil sınavında Almanca testinde 3 aday, Arapça testinde 93 aday, İngilizce testinde 362 aday ve Rusça testinde 1 aday testteki soruların tamamını doğru cevapladı. Fransızca testinde, testin tamamını doğru cevaplayan aday çıkmadı. Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde yabancı dil sınavında ortalama 231 puan alınırken, Anadolu Liselerinde dil puanı ortalaması 269 oldu. Dilde de 361 ortalama ile Fen Lisesi üstünlüğü görüldü.

FEN LİSELERİ EZDİ GEÇTİ

Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri sayısalda ortalama 183 puan, sözelde 219 puan, eşit ağırlıkta 197 puan aldı. Anadolu Liseleri sayısalda 221, sözelde 227, eşit ağırlıkta 222 puan yaptı.

Fen liseleri sayısalda 349 puan, sözelde 250 puan, eşit ağırlıkta 295 puan, yabancı dilde 361 puan ortalama yaptı. Fen Liselerinde her alanda da 500 tam puan yapan öğrenci çıkarken, Anadolu İmam Hatip Liselerinden Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlık alanlarında hiçbir öğrenci 500 puan alamadı. Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin 500 tam puanı ancak dilde çıkabildi.

 

OKUL TÜRÜNE GÖRE ORTALAMA PUANLAR

 

OKUL TÜRÜ

SAYISAL

SÖZEL

EŞİT AĞIRLIK

DİL

ANADOLU İMAM HATİP

183

219

197

231

ANADOLU LİSESİ

221

227

222

269

FEN LİSESİ

349

250

295

361

...........

 

Şimdi direkt Sayın Cumhurbaşkanımıza bağlı olan ve de bu kadar resmi ve net olan kurumun yaptığı rakamsal açıklamalar karşısında birilerinin çıkıp ne diyeceğini gerçekten merak ediyorum.

Eğitim, eğitim diye kendimizi yırtarken niye yırttığımızı şimdi anlatabildik mi?

Ya da bu iş için para alan, makam mülk sahibi olanların nasıl bir vebal altında kaldıklarını düşünebiliyorlar mı?

 

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Geçip giden zaman değil ömürdür

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Kırmızı ışıkta bekleyen dolmuş sürücüsü yeşil ışık yanınca hareket ettikten 3 adım sonra adım atmadan olduğu yerde bekleyen hanımefendi elini kaldırıp sürücüye dur demediği zaman daha iyi ADAM oluruz. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Uğur Özteke Arşivi