Uğur Özteke

Uğur Özteke

Reis sen çok akıllısın

Reis sen çok akıllısın

Bugün sizlerden özür dileyerek, beni afetmenizi isteyerek yazımıza başlıyoruz.

Tamam hadi ben bu ekonomiden anlamıyorum da, şehrin koca koca iş adamları da bu işi bilmiyor ya.  

İsterseniz güne dün sabahtan gündemi toparlayarak başlayalım.

...........

Dün milletin zincirlerinden kurtuluş günü idi.

Dün sabah herkesin evinden farklı bir ruh hali ile çıkış anıydı.

Evden çıkanlar farklı bir dünyaya adım atar gibi iken, evde kalanlar da neyin ne olacağını anlayabilmiş değillerdi.

..............

Kısaca dün sabah eski Konya sabahı gibiydi. Trafik çilesi başta olmak üzere her şey 150 gün önceki gibiydi.

Mesela kazalar mı?

Alın sizinle istemediğimiz kadar trafik kazası fotoğrafı paylaşayım,

Reis sen çok akıllısın

Reis sen çok akıllısın

Adana Çevre Yolu.

Bir petrolün önü.

Dakikalarca bekledik dakikalarca.

Ha bizim gibi mal gibi hakkına hukukuna razı olanlar bekledi.

Diğerleri ikinci karede olduğu gibi yan yollara, tali yollara kaçıp kendilerini kurtardıklarını sanırlar.  

Sonuçta şehir trafiği yine eskisi gibi rezil idi.

Bunda da birinci sorumlu biz bencil, egoist ve sadece kendini düşünen sürücüler idi.

******

DÜN HER ŞEY PARAYDI

Dün sabahtan itibaren şehri turlar iken kafamız allak bullak oldu.

Doğal olarak parası olan da olmayan da zincirlerden kurtulunca paraya üşüşmüştük.

Ama izninizle buraya gelmeden ekonomiyi çok iyi bilen bir abimizin yine dün sabah bizimle paylaştıklarından söze giriş yapalım.  

TURİZM ÇEVRESİNDEN HABERLER
1- Virgin Airways 600’ü pilot, 3.000 çalışanını işten çıkardı. Virgin Australia, South African Airways, Thai Airways ve Eurowings Airlines iflas etti. Air Mauritius resmi iflas sürecini başlattı.
2- SAS, Finnair, YOU, Ryanair uçak ve personel sayılarında radikal bir küçülme yaptı, onbinlerce havayolu çalışanı bir anda işsiz kaldı. Norwegian Airlines uzun menzilli uçuşlarını tamamen iptal etti, sipariş ettiği B787 uçakları almayacağını Boeing firmasına bildirdi.

Havayolu ulaşımının tamamen kesileceğini gören İskandinav ülkeleri Norwegian Airlines ve SAS’ı birleştirip, tek bir havayolu olarak faaliyetlerini devam ettirmeleri üzerinde ortak çalışma başlattı.
3- Emirates 38 adet A380 uçağını süresiz seferden çekti ve şu ana dek dünyada “bir defada verilmiş en yüksek sipariş olan” 150 adet B777 anlaşmasını yaptığı ödemeleri yakmak pahasına iptal etti. 56 yaş üstü tüm personelini erken emeklilik için destekleme kararı aldı. Aynı şekilde, bir başka körfez şirketi olan Ethiad sipariş ettiği 18 A350 uçağı iptal etti, 10 adet A380 ve 10 Boeing 787 uçağını süresiz seferden çekti ve personel sayısını azalttı.
4- British Airways’ın kardeş şirketi IAG devralmayı planladığı Air Europa ile olan anlaşmasını 40 milyon Euro zararı sineye çekerek iptal etti. IAG (Iberia) 56, IAG (British) 34 uçağını süresiz seferden çekti. 58 yaş üstü tüm personelini erken emekliye sevk edeceğini deklare etti.
5- Luxair ve Brussels Airline işlerini % 50 oranında azaltmak üzere çalışmalara başladı.
6- Lufthansa dahi 72 uçağını süresiz seferden çekmek üzere planlamaya başladı.
7- Hiç şüphesiz ki bu süreçten en fazla zararı uçak endüstrisi gördü, 18 tanesi A 350 olmak üzere 60 adet bitmiş uçak alıcı bekliyor, ama talep yok, bir o kadar yapım aşamasındaki uçakta aynı kaderi yaşayacak. 
8- Felaketler bununla da sınırlı kalmayacak, dünya genelinde seferden çekilecek ve satışa konacak uçak sayısının eylül ayına dek 8,000’i bulacağını ve uçak başına yaklaşık 12 (yer hizmetleri ve uçuş personeli dahil) personel hesabı ile en az 100.000 kişinin daha işsiz kalacağını öngörüyorlar. Havayolu endüstrisi yaşam destek cihazına bağlanmış durumda, ümit yok, bu durum sadece endüstri çalışanlarının değil, yolcuların da alıştıkları yaşam ve seyahat tarzını radikal bir şekilde etkileyecek.
9- Yalnız ve güzel ülkemize gelirsek; Atlas Jet’in durumu malum, diğer havayolu şirketlerinin durumlarının hiç iç açıcı olmadığını duyuyoruz.
10- Sadece havacılık değil, konaklama sektörü de tuş olmuş vaziyette, hükümet “1 Haziran’da Oteller açılacak” diyor ama otellerin çoğu bu sene hiç açılmayacak gibi duruyor. Aldığımız duyumlara göre Turizm Bakanının sahibi olduğu Maxx Royal zincirinden şimdilik tek Otelin açılacağı, diğerlerinin beklemede olduğunu öğrendik, Titanic “Belki Lara’yı açarız, o da küçük ihtimal” diyor.

Güney sahillerinde durumlar iç açıcı değil,

Anex 20 otelde yetkili acente, ama otellerin yarısını açıyor, IC Hotels 3 otelden birini, Crystal Hotel zinciri de 21 otelinin yarısını açacakmış. Rixos’ta da durumlar farklı değil, Belek açık, ama Sungate kapalı.
11- Yukarıda sıraladığımız nedenlerle bu sene KKTC’nin yıldızı parlayacak. Oteller açık, ilk uçuşlar Ercan’a yönleniyor, haliyle (hala gitmeye meraklı turist varsa) bol yıldızlı, zengin tatilleri ile MICE işlerinin kaymağını KKTC’li turizmciler yiyecek gibi görünüyor.
12- Belki bu günlerde şirketler online toplantılara başladılar, ama bunlar bizim yaptığımız tarzdaki toplantılara alternatif olamazlar. İnsanlar sosyalleşmek, yeni yerler görmek, ev ya da iş hayatından bir nebze de olsa uzaklaşmak istiyor. Bu aşamada MICE şirketlerini bekleyen bir diğer tehlike toplantı yapacak tesis bulamamaları, çünkü yazın açılmayan büyük oteller kışın hiç açılmaz.
13- Incoming ise ilginç açılımlara gebe gibi duruyor. ELAL yıllar sonra İstanbul’a uçuş başlattı, bu ilişkilerin ısınmaya başladığına delalet eder, bu durumda yakında Antalya’ya charter seferleri konur, İsrailli turistler bu yaz çerez parasına 5 yıldızlı tatil yapmanın keyfini çıkartırlar. Ama tabii ki bu kimsenin dişinin kovuğunu doldurmaz, çünkü Almanya, Rusya, Doğu Avrupa ve İran pazarları kapalı ve açılıp, açılmayacakları belli değil.
14- Velhasıl turizmde işler berbat, senelerce kazanan ve kazandıran endüstri olarak lanse edilen turizm ve havacılık meğerse kağıttan kaplanmış. Rüzgar bir esti, hepimiz ayrı yerlere savrulduk, cilalarımız döküldü, altındaki paslar çıktı. Kimi iflas etti, kimi komada, birçoğumuz da günün popüler tanımı ile entübe vaziyette.
Dünyanın (düne kadar) en karlı 6 büyük uçak firmasının (Southwest, United, Delta, Lufthansa, Airfrance ve American) şu anki toplam değerleri “tabii bu şartlarda alıcı bulabilirlerse” 39 Milyar USD. Buna karşılık, “dünkü çocuk” online platform Zoom'un bu ayki değeri 48 Milyar USD.
Başka söze gerek var mı?
Gelelim THY’ye.

Gelelim mi?

Yok yok gelmeyelim gelmeyelim ama ateş olmayan yerden duman çıkmaz.

.................

Bu değerli büyüğümüz kara taşımacalığından da haber veriyordu;

“Yarım asırlık Pamukkale Turizm 200 şubesini kapatacak.
Koronavirüs sonrası seyahat sektörünü değerlendiren Pamukkale Turizm Genel Müdürü Mustafa Özdalgıç, “Tüm Türkiye'de 250 adet şubemiz var. Peyderpey 200 şubeyi kapatacağız.....!

..............

Başta bu abimizden olmak üzere böyle düşünen okurlarımızdan çok özür diliyorum ama bu şehirde dün turizm ile ilgili iki şey yaşadım. Hem de birebir.

Şimdi turizm kredisi veriliyormuş. Orta gelirli bir abimiz oğlunun aldığı kredi ile 6 kişilik ailesiyle bugün Antalya’da 5 yıldızlı otelde tatile başlıyordu. (Şu anda belki de denize bile giriyordur)

Bir başka genç dostum dün turizm kredisine başvuruyordu.

Yani dünyada turizm batar bizde yeniden başlar.

İkiiii;

Bence dünün bomba haberi ve gelişmeleri buydu “Kamu bankaları konut, taşıt, sosyal hayat ve tatil kredisi paketleri açıkladı. Birinci el/sıfır veya ikinci el konut alımlarında 1 yılı ödemesiz 15 yıl vade ile kredi kullandırılacak. İkinci el taşıtlarda % 0,82 faiz ile kredi kullandırılacak. Tatile çıkmak isteyen vatandaşlara tatil kredisi gelirken, bisiklet almak isteyenler için de ayrı bir kredi kullandırılacak.”

.............

Size yemin ediyorum dün kimin ile çay içsem ya ev almak ya da arabasının modelini değiştirmek için banka kredisi işindeydi.

...........

Bundan sonra bana kim “ülkede kriz var” ya da “Akıllı olalım krizin altında ezilmeyelim” diyorsa inanmıyorum.

Ülke dün sabahın itibari ile yeniden uçuşa geçti.  

En büyük Türkiye.
En akıllı REİS.

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Kafanın söylediklerini duymakla, kalbinden gelen mesajı dinlemek arasındaki farkı öğren. Kafanın konuşması toplumun bir ürünüdür, kalbin konuşması sonsuzluğun.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Trafik tıkandığı zaman hakkımıza razı olup şeridimizde kalarak zikzaklar ile ortalığı karıştırmadığımız ve trafiği daha da rezil etmediğimiz zaman daha iyi ADAM oluruz

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uğur Özteke Arşivi