Scooterların vebali kime?
Ülkede tam kapanma olsa da nüfusun yüzde 61’i sokağa çıkma izin belgeleri ile sokaklarda, caddelerde, sanayide, tarlada..... her yerde. Geri kalan kısmımız ise belli yerlerde ve sürelerde markette, fırında, kuruyemişçide.
Sonuçta sırtını devlete, belediyelere, üniversitelere.... gibi kamu kurum ve kuruluşlarına dayayamayanların dışında millet tarifi çok büyük bir şekilde aş ve iş derdinde.
Ama her şeye rağmen “hayat devam ediyor”
O zaman biz de yazmaya devam edelim.
SAYIN VALİMİZ ÖZKAN OLMAK ÜZERE
ŞEHRİ YÖNETENLERE TEŞEKKÜRLER
Evet, bu zorlu dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızda bir açıklama yapsa, Bakanlarda bazı beyanatlarda bulunsalar da her söylenen, her açıklanan kelimesi kelimesine doğru ya da iyi demek değil.
O anda söylenenlerin eksiklikleri ya da farklı yorumlamalarla yanlış anlaşılmaları olabilir.
Bu yüzden özellikle pandemi döneminde şehirlerde adına İl Hıfzıssıhha Kurulları başlarında şehirlerin valileri olmak üzere şehirlerin bölgesel konumlarına ve insan yapısına, coğrafi durumlarına göre bu kararları yorumlayıp resmileştirebiliyorlar.
Konya olarak bunu bu 17 günlük kesin kapanmanın ilk günlerinde bire bir yaşadık.
Yasağa saatler kala geçtiğimiz hafta çarşamba günü bu köşede aklımıza takılan birkaç konuyu gündeme taşımıştık.
Demiştik ki otomobil lastikçileri açık, petrol istasyonları da açık. Ama araç arızalandığı zaman bunu yapacak sanayi kapalı. Bu nasıl iş?
O gün Sayın Valimiz Vahdettin Özkan Bey aradı. “Haklısınız” dedi. Ve durumu yazılı olarak Bakanlığa ilettiklerini söyledi
Sonuç, Bakanlığın da onayı ile bu sanayi kesmi açıldı.
..........
Yine o gün demiştik ki Konya’da merkezde 40 sabit pazar varmış. Pazarcıların hali ne olacak? Çünkü pazar demek sadece sebze meyve satılan yer değil ki? Tuhafiye, zücaciye, ayakkabı, kırtasiye ürünleri de satılıyor. Şimdi bu esnafın hepsini eve kilitliyoruz. İnsanları direkt marketlere yönlendiriyoruz. Bu da “adil değil, adalet değil” demek istedik.
................
İşte Sayın Valimiz Özkan Bey o gün hemen ekibini topladı. Oda başkanlarını topladı. İnsanımızın küçük esnafın mağduriyetinin giderilmesi için talimat verdi, ortak kararlar alındı.
Mesela bugünden itibaren “kapalılık süresince haksız rekabeti önlemek adına, zincir ve süpermarketlerde ayakkabı, kırtasiye, zücaciye, hırdavat, elektronik eşya ve giyecek/tuhafiye bölümlerinin/reyonlarının (Gıda ve temel ihtiyaç maddeleri hariç) 3 Mayıs 2021 tarihinden itibaren satışa kapatılmasının uygun olacağına Pandemi Kurulunca kararlaştırılmıştır.” .................
Sayın Valimiz bizi de aradı ve teşekkür etti.
Konu bu kadar kolay işte.
.......................
Cumartesi günü Sayın Valimiz yine arayarak o gün bu köşede dile getirdiğimiz polis kontrollerinde basın çalışanlarına güzergâh sorma konusunu bize sordu. Ve bizde olabilecekleri kendilerine arz ettik.
İnşallah başta Sayın Baş Müdürümüz Mustafa Aydın Bey ve tüm emniyet çalışanları ile basın çalışanları arasında hiç değilse Konya’da istenmeyen üzücü bir durum yaşanmayacak.
*****
PEKİ HALI YIKAMA SEKTÖRÜNDEKİ KARMAŞA NEDİR?
Evet üzülerek bugün bu vesile ile Sayın Valimize şehrimizde bir sektörde yaşanan karmaşayı ve adaletsizliği de dile getirmek istiyorum.
Bakanlığın aldığı karar ile halı yıkama sektörü de bu tam kapanma vesilesi ile kapalı (Sözde)
Oysa Sayın Cumhurbaşkanımız hep ne diyordu “Maske, mesafe ve temizlik”
Halı yıkama sektörü temizliğin temiz olmanın bir parçası. Burayı geçiyoruz Ankara’daki büyükler bunu dediyse doğru demiştir diyerek kabul ediyoruz.
Konya’daki durumda biraz, birazdan da öte epey bir kafa karıştırıcı.
Bu sektördeki bir iş adamı bize müracaatta bulundu.
“Tam kapanma nedeni ile halı yıkama sektörü yasal olarak kapalı. Ama bizim sektörün yüzde 80’ini çalışıyor.
Biz burada artık Sayın Valimizden, Emniyet teşkilatından yardım istiyoruz.
Yasak herkese uygulanacaksa yasak olsun, ama bazılarına göz yumulacaksa ve herkes birbirini idare edecekse o zaman bizde yasayı mı delelim?”
...............
Esnafın durumu zor.
Bir de bu zor günlerde böyle işin cılkını çıkartanlar olmasa.
*****
BURSALILARI KISKANDIRMIŞIZ
Ankara’daki dostumuz, BBN Medya ailesinden çok sıkı bir Konya milliyetçisi ve Konyaspor fanatiği Dr. Ahmet Öztemel dün şöyle bir notu bize gönderiyordu;
“Sayın Üstadım, paylaşmadan duramadım. Ulaştırma Bakanımız hızlı trenle Karaman'a gitti ya; Bursa "Ulaştırma Bakanının hızlı trenle Bursa'ya geldiği günleri görmek dileğiyle" demiş.
Bir kez de onlar bize imrenmiş ya, pek mutlu oldum. Saygıyla...”
...........
Dünün en güzel duyumlarından birisi de buydu işte.
******
TRAFİKTE YENİ BİR SORUN MU?
Esnaf rumuzlu okurumuz şikayetini şöyle dile getiriyordu “S.A Dolmuşlar kadınlar pazarı yer altı otopark göbeği ve Kadınlar Pazarı etrafında güzergah verildikten sonra burada trafik felç oldu. Ben bir esnaf olarak şöyle düşünüyorum. Dolmuşların bir kısmı burada bir kısmı başka güzergahta ve fabrika servislerinin buraya girişleri yasaklanırsa trafik bence burada rahatlar. Tabiî ki gelişi güzel park olmasa. SAYGILAR…”
........
BİRİLERİNİN VEBALİ BÜYÜK
Evet belki az sayıda genç için yeni bir heyecan. Veeee belki de büyük bir para babası için “yeni harçlık”. Amma velakin resmi olarak kabul edilse de, trafik kural ve şartları belli olsa da Konya ve Konya trafiği için yepyeni bir veballi büyük sorun doğdu “hayırlı uğurlu olsun”. Nedir yeni doğan sorunun, derdin adı SCOOTER.
Önce hafta sonu hem de sokağa çıkma saatlerinde(!) Kule-Toptancılar kavşağında bir scooter sürücüsünün otomobil ile karıştığı trafik kazasının fotoğraflarını paylaşayım.
Evet bundan böyle scooterların karıştığı kazalar olacak. İnşallah ölümler olmaz.
Sonra yine hafta sonu Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Uğur İbrahim Altay’ın sosyal medyadan
“Elektrikli Scooter ile bir fotoğrafımız olmasın mı arkadaşlar?” diyerek paylaşım yaptığı şu karesini hatırladım;
Buradan hem Uğur Başkan’a, hem de devletin bu konudaki resmi görevlilerine kısaca şunu söylemek istiyorum. Konya’da scooterlar tamamen yasal olmayan yollarda ve yerlerde yine yasal olmayacak şekilde kullanılmaktadır.
Bunun yasal yönünde tüm sorumlular kendilerini kurtarırlar(!) Bundan şüphemiz yok.
Ama “Cenab-ı Allah’ın katında büyük vebal altındasınız.” hatırlatmasını yapmak bizim de boynumuzun borcu.
GÜNÜN OKKALI SÖZÜ
“Allah’a emanet edilenlerden olmaya bakın. Allah’a havale edilenlerin vay haline”
NE ZAMAN ADAM OLURUZ?
Bu kısıtlama döneminde zaten gergin ve yorgun olan görevlilerle konuşurken biraz daha saygılı ve sakin olmayı becerebildiğimiz zaman daha iyi ADAM oluruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.