Ümit ALTUNBAŞ

Ümit ALTUNBAŞ

Engelliler Haftası

Engelliler Haftası

Saygıdeğer okurlarım.

Bu toplumun bir ferdi ve bir parçası olan engelli özel bireylerimizi yılın belirli günlerinde veya yılın belirli haftalarında güzel ekinlerle hatırlamaya özen gösteriyoruz. Onların hayat dolu sevinçlerine mutluluklarına güzel etkinlikler vesilesiyle ortak olmaya gayret sarf ediyoruz. İmkanlar mümkün olduğu müddetçe engelli özel bireylerimizin kendilerine özgü yeteneklerini ortaya çıkarması mümkün. Sesine güvenen şarkı söylüyor, kalemine güvenen şiir yazıyor ve dahası resim yapabiliyor. Yani engelli özel bireylerimiz kendi iç dünyasında birtakım engelleri aşabiliyor ve bundan ötürü devamlı gayret sarf ediyor.

Çünkü hayatta en büyük engel sevgisizliktir. Engelli özel bireylerimizin hayat mücadelesinde sevgi ve güven var oldukça aşamayacakları hiçbir engel başaramayacakları hiçbir yetenek yoktur. Peki engelli özel bireylerimiz kendi iç dünyasında birtakım engelleri aşarken sağlıklı ve duyarlı insanlardan beklentileri nelerdir?

Duygularına ve düşüncelerine kulak verilmesi fikirlerine, önerilerine ve de kararlarına önem verilmesi. Ne sebepten engelli özel bireyler olduğunun sorgulanmayıp neleri başara bileceğinin öğrenilmesi ve bunun için fikir alışverişinde bulunulması. Karşımızda bir engelli özel bireyler gördüğümüz zaman geçmiş olsun sözünü söylemek yerine hal hatır sorulması sohbet edilmesi.

Karşımızda bir engelli özel birey gördüğümüz zaman uzun uzun adeta ilk defa görmüş gibi bakılmaması Engelli özel bireylerimizin de bu toplumun bir ferdi ve bir parçası olduğunun unutulmaması gerekmektedir.

Çarşıda pazarda toplu taşıma araçlarında engelli özel bireylerimizin geçiş alanlarına saygı duyulması

Toplu yaşam anlarında engelli özel bireylerimiz için tasarlanmış engelli asansörlerinin mümkün olmadıkça meşgul edilmemesi...

Bu toplumun bir ferdi ve bir parçası olan engelli özel bireylerimizin toplu yaşam anlarında var olma hakkının her daim olduğunun unutulmaması gerekmektedir.

Bu toplumun bir ferdi ve bir parçası olan engelli özel bireylerimizi sadece yılda bir gün değil sadece yılın belirli günlerinde değil her daim hatırlamak gerekir.

Çünkü birtakım engeller sevgiyle anlayışla empati kurarak onları onların bakış açısından anlayarak daha iyi aşılabilir.

Hayatı paylaşmak için aramızda engel yok sözünün sadece sözde kalmayıp sağlıklı ve duyarlı insanların bu sözü sonsuza kadar hayata geçirmesiyle engelleri hep birlikte aşmak mümkün olacaktır.

Engelli özel bireylerimizi anlamak onların hayat mücadelesinde yaşadıkları zorlukların farkına varmak zor değildir.

Sadece sağlıklı ve duyarlı insanlar olarak kendimize şu soruyu sormamız yeterli olacaktır. Bugün Sağlıklıyım ama peki yarın? İşte bu soracağımız kısa bir soru ile birlikte engelli özel bireylerimizin hayat mücadelesinde yaşadıkları zorluklar daha iyi anlaşılacaktır elbette...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ümit ALTUNBAŞ Arşivi
SON YAZILAR