Ümit ALTUNBAŞ

Ümit ALTUNBAŞ

Engellilerin En Müstesna Günü 3 Aralık

Engellilerin En Müstesna Günü 3 Aralık

Saygıdeğer okurlarım

Hepimizin bildiği gibi her yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kutlanmaktadır. Engelliler bu özel günde hatırlanmanın ve kendileri adına düzenlenen bir takım etkinliklere katılmanın mutluluğunu yaşamaktadır.  Engelliler adına düzenlenen birtakım etkinlikler hayatı paylaşmak için aramızda Engel Yok sözünün en güzel kanıtıdır. Yaşam boyu hayat önümüze bir takım engeller çıkarabilir ama önemli olan hayatın bize sunmuş olduğu bir takım engelleri sevgiyle, azimle, karlılıkla aşabilmektir. Engeli her ne olursa olsun, ister ortopedik engeli, ister görme engeli ve adını sayamadığımız bir takım engellere sahip olsa dahi kendi iç dünyasında bir takım engelleri aşabilir elbette ki. Birden peki ama nasıl? Dediğinizi duyar gibiyim.

Nasıl mı?

Şöyle...

Engelliler sağlıklı insanların dahi sahip olamadığı birçok yeteneğe sahip olabiliyor ve başarılı olmak için aslında engelli olmanın engel tanımayacağını güzel örneklerle kanıtlayabiliyor. Örneğin sesine güvenen görme engelli şarkı söylüyor,   kalemine güvenen ortopedik engeli şiir yazıyor hatta resim yapıyor yani sözün özü kendi iç dünyasında bir takım engelleri aşabiliyor. Engelli olmanın başarıya ulaşmaya engel olmadığını en güzel şekilde ve en güzel örneklerle kanıtlıyor. Birçoğumuz hayatın kıyısında, köşesinde engellilerin başarısına şahit olmuşuzdur.  Bu çocuk ne kadar güzel şarkı söylüyor, bu delikanlı ne kadar güzel şiir yazıyor,  bu genç kız ne kadar güzel resim yapıyor diyenlerimiz elbette ki olmuştur.  Ve bu başarıya kendisi engelli olup da engelleri aşarak ulaşması hayran kalmamıza sebep olmuştur. Yani uzun lafın kısası,  başarıya giden yolda hiç bir zaman Engel yoktur. Lakin engellilerin bu toplumun bir ferdi olarak yaşadığı sorunları unutmamak en doğru husustur! Peki, nedir engellilerin yaşadığı sorunlar?

Gelin dile getirmeye çalışalım...

Engelliler sağlıklı insanlar gibi namaz ibadetlerini cemaat halinde camide eda etmek istiyor. Engelsiz camii Engelsiz cemaat hususunun düşünülmesi camilerin engelsiz bir şekilde tasarlanması gerekiyor.  Engellilerin rahat bir şekilde kişisel ihtiyaçlarını karşılaması için Engelsiz mağaza Engelsiz alışveriş hususunun düşünülmesi mağazaların, alışveriş merkezlerinin ve dükkanların Engellilerin rahat bir şekilde alışveriş yapması göz önünde bulundurularak tasarlanması gerekiyor. Engellilerin lokanta ve restoranlara rahat bir şekilde girmesi Engelsiz Müşteri Engelsiz Restoran hususunun düşünülmesi Engellilerin rahat bir şekilde lokanta ve Restoranlarda farklı, farklı lezzetleri tatmaları için lokanta ve restoranların engellilere uygun bir şekilde tasarlanması gerekiyor. Başarıya giden yolu Engelsiz bir şekilde aşarak, hayatta önümüze çıkan bir takım engelleri sevgiyle, duyarlılıkla ve sağduyulu davranışla ortadan kaldırarak nice Engelsiz yarınlara erişmek ümidiyle...

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlu olsun

Tekrar görüşmek dileğiyle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ümit ALTUNBAŞ Arşivi
SON YAZILAR