Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Bağırsak tembelliği ve beslenme önerileri

Bağırsak tembelliği ve beslenme önerileri

Halk arasında kabızlık olarak bilinen konstipasyon gündelik hayatı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Konstipasyon durumu; bağırsak hareketlerinde zorluk, dışkı geçişinin ağrılı olması ve tuvalete çıkışın uzun süre olmaması durumu olarak adlandırılabilir. Lif ve posa bakımından fakir beslenme, su tüketiminin az olması, uzun süre yağsız diyet yapma, kullanılan demir ilaçları ve fiziksel aktivitenin çok az ya da hiç olmaması konstipasyona neden olabilmektedir. Bunların dışında kalın bağırsaklarda fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak ya da bir başka hastalığın semptomu olarak da konstipasyon gelişebilmesi mümkündür.

Peki konstipasyon durumunda nasıl beslenilmeli?

-Öncelikle sofralarınızdan lifi eksik etmeyin. Lif alımı hem bağırsak hareketliliğinizi hem de kilo kontrolünüzü sağlayacaktır. Bu yüzden günlük beslenmenizde yeterli miktarda sebze ve meyvelere, tam tahıllara, kurubaklagillere yer verin. Ekmek seçiminizi beyaz ekmekten ziyade tam tahıllı ekmeklerden yana kullanın. Pirinç yerine bulgur tüketmeye özen gösterin. Kabuğuyla yenebilen meyveleri, kabuğu ile beraber tüketin. Şiddetli konstipasyon durumunda patates, muz, şeftali, elma ve ayva tüketmemeye özen gösterin.

-Herhangi bir böbrek hastalığınız yoksa günlük en az 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin.

-Bağırsaklara dost olan probiyotik özellikli besinlere de (yoğurt, kefir vb.) gün içerisinde yer vermeniz, bağırsak floranıza katkıda bulunarak bağırsak düzeninizi olumlu yönde etkileyecektir. Gerekli durumlarda uzmanınızın önerdiği miktarda probiyotik takviyesi de kullanabilirsiniz.

-Konstipasyon durumunda çözüme hemen ulaşmak için laksatif içerikli ilaçlar, sinameki içerikli bitki çayları uzmana danışılmadan kullanılmamalıdır. Çünkü bu ilaçların uzun süre kullanımı bağırsak tembelliğini oluşturacaktır.

-Bu süreçte sabahları uyanır uyanmaz aç karna kuru kayısı veya kuru erik ya da bu meyvelerden yapılmış marmelatlardan tüketip, üzerine 1 bardak ılık/sıcak su içip, evin içerisinde hareket edin. Ardından kahvaltınızı yapın.

-Hareketsiz kalındıkça bağırsaklarında hareketsiz kaldığı unutulmamalıdır. Bu yüzden gün içerisinde yarım saat kadar egzersiz yapmanız, bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olacaktır.

Hepinize sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi
SON YAZILAR