KONYA HABER
Konya
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3093 %0,23
48,9226 %0,44
4.864,73 % -0,57
Ara

GIDA BİLEŞİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

YAYINLAMA:

Gıda hammaddelerindeki farklı bileşenlerin içeriği, hayvan veya bitki mahsulünün türüne ve çeşidine bağlıdır; bitkilerin yetiştirme koşulları ve hasat zamanı; çiftlik hayvanlarının beslenmesi, yaşam koşulları, yaşı; balıklar ve deniz omurgasızları için avlanma mevsimi ve depolama sırasında mahsulde meydana gelen hasat sonrası değişiklikler örnek verilebilir.

Gıda endüstrisi, hammaddeler için kalite gerekliliklerini belirleyerek, üreticilerin mahsullerindeki ana bileşenlerin içeriğini sınırlar dahilinde kontrol etmeye teşvik edebilir. Patatesteki nişasta, çeşitli et kesimlerindeki yağ, meyve ve sebzelerdeki, su ürünleri yetiştiriciliğinden elde edilen balıkların etindeki pigmentler veya buğday ve arpadaki protein ayrıca yağlı tohumlar ve etlerdeki lipitlerin yağ asidi bileşimi bu kapsamda örnek verilebilir.

Arzu edilen küçük bileşenlerin içerikleri de etkili bir şekilde kontrol edilebilir; örneğin, sığır etindeki pigmentlerin ve lipidlerin oksidasyonunu geciktiren doğal antioksidanların miktarı gibi. Hammaddenin organik ve inorganik kirleticilerle kirlenmemesi, gübreler, herbisitler ve böcek ilaçları kullanımında önerilen tarımsal prosedürlere uyularak ve deniz toksinlerinden kaçınmak için belirli balıkçılık alanlarının mevsimsel olarak kısıtlanmasıyla kontrol edilebilir.

İşlenmiş gıdaların bileşimi, uygulanan prosedür, işleme ve depolama nedeniyle meydana gelen değişikliklere bağlıdır. Bu değişiklikler esas olarak endojen ve mikrobiyal enzimler, oksijenin aktif formları, ısıtma, kimyasal arıtma, düşük veya yüksek pH'ta işleme ile sağlanır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *