Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

MAGNEZYUM’UN GÖREVLERİ

MAGNEZYUM’UN GÖREVLERİ

Kemik ve dişlerin gelişimi ve korunumu için gereklidir.

Vücut sıvımızın asit- baz dengesini sağlayıp ozmotik basınç sağlamada yardımcıdır. Ödem sıkıntısı olan bireyler yeterli magnezyum aldığından emin olmalıdır.

Diyabet hastaları için özellikle dikkat edilmesi gereken bir konudur. Magnezyum glikoz toleransını düzenlemektedir.

Hipertansiyon görülen hastalarda kan basıncı düzeni sağlaması gerektiği için magnezyumun yeterli alımı kontrol altında tutulmalıdır. Magnezyum yaklaşık 300 civarın da enzimin çalışmasında etkilidir.

Kasın gevşemesinde etkili olması, ATP kullanımı için gerekli kinaz enzimini düzenlemesi sporcuların magnezyum desteğini ihmal etmemesi gerektiğinin göstergesidir. Özellikle sık kramp sorunu yaşayan sporcular magnezyum desteği almalıdır.

Öğrenme, konsantre olmayı, hafızayı vb bilişsel fonksiyonları iyileştirmektedir.

Fazla alkol tüketimi ve az protein alan kişilerde magnezyum yetersizliği görülmektedir. Yetersizliğinde kalp ritim bozukluğu, hipertansiyon, insülin direncinde artış görülebilmektedir. Magnezyumun farklı formları vardır. Tedavi edici amaçlı takviye kullanımı için diyetisyen veya doktorunuza danışarak almalısınız.

Magnezyumdan zengin kaynaklar: Tam tahıl ekmek, kuru baklagil, yeşil yapraklı sebzeler (özellikle ıspanak), badem, fıstık, süt, yoğurt, muz, böğürtlen, avokado, somon vb. yağlı balıklar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi
SON YAZILAR