Yılmaz TAŞÇI

Yılmaz TAŞÇI

Oruç hakkında kalemden dökülenler...

Oruç hakkında kalemden dökülenler...

Söyleyen de unutur bazen aklına getirdiği düşünceleri. Ramazan ayında her gün bir satırı önce kendimize tebliğ ettik. Sonra hesaplarımızda paylaştık. Kalıcı olması dileğiyle de her gün yazıya dökülenleri bu köşeye taşıdık.

Her gün kalemden dökülen Oruçla ilgili sözler

*Yaradan belli saatlerde lokmadan kestiği kulunun lokman kesilmesini istiyor ve kuluna bunun için bir fırsat sunuyor Ramazan Ayında. Nasıl ki saatin iyiliği koşmasında değil, doğru ilerlemesindeyse, insanında kıymeti bu dünyada doğru şekilde yaratılış gayesine uygun bir hayat yaşamasında ve oruçla tekrar farkındalık bilinci kazanmasındadır.

*Bu ayda şeytanlarını zincirleyebilenler aç ve susuz kalanlar listesinde de olmayacaklardır. Hakkın divanında, küfrün karşısında durmaya namzet hakikat erlerinin tutacağı oruçların tutulduğu kutlu aya kavuşanlara ne mutlu.

*Oruç birilerinin zannettiği gibi sadece aç kalmak ya da açların halinden anlamak değildir elbette. Yaşadığı hayatta bedeninde ve ruhunda iyiden kötüye, kötüden iyiye doğru bir hal değişimini sürekli yaşayan insanın arınma, tefekkür, hayatına yeniden yön verme vakti ve gayretinin de olduğu yolculuğudur aynı zamanda.

*Bu yolculukta arayış içindedir insan. O halde ‘’neyin arayışı ve gayretinde olacağız’’ sorusuna verilecek cevapla ‘’Rahmet, mağfiret, arınma ve kurtuluş gayreti ‘’olsa gerektir. Bu ayda açlık ve tokluk arasındaki serüvenini, hayat ile ölüm arasında bir hal aldırabilenlere ne mutlu.

*Ramazanda yaşadığımız hayat (İmsak ve İftar Zamanı) Müslümanlara tekrar, Müslüman için gerçek gün kavramını zamanın gerçek sahibini hatırlatmıyorsa, mekânında, medeniyetinde belirleyicisi olduğu iddiasında olanlar için daha alınacak çok yol var demektir.

*Oruç ayının kadim yolcusudur bir Müslüman. Ve bu yolculukta insan ve oruç, birbirinin daimi özleyicileridir.

*Bir nevi ‘’tempo giusto durumu…’’ Bedeli bir şekilde ödenen / ödenecek hayat serüvenimiz var. Oruç ayı; müzisyenlerin tempo giusto dedikleri hızda hayatın peşinden koşmayı, sebat ve ümit duygularımızı canlı tutmayı yeniden bizlere hatırlatır.

*Oruç farkındalıktır. Hayat gayelerimizi unutarak kendimizi bilmemize bile engel olanlar listesi oldukça kabarıktır. Bu listeden; nefis, şeytanımız ve gafletimiz farkındalığımızın en büyük engelleri arasında yer alır.

*Oruç bize neyi hatırlatır? Emanet sahibi insan, yaklaşıyor yaklaşmakta olan.

Hangisi istihkak, hangisi emanet mülkü? Aklını ve kalbini kullan…

*Şekli bırakıp, anlamı bulma gayretinde olanlar için büyük bir fırsattır oruç…

*Uzlet az konuşmayı içerdiği gibi, açlıkta az uyumayı içerir. Mütevazilik ve kalp inceliği için midenin az yemeye yada açlığa alıştırılması gerekir. Oruç uzlete giden yoldur.

*Oruç; sadece bedeni doyurmak için değil, ruhunda beslenmesi gerektiğinin bilincini öğretir.

*Kalp tehlikesi en fazla, etkisi en çok, durumu en önemli ve ıslahı en zor olan organdır. Kalbin sürekli bir şekilde masivaya karşı oruçlu olması da önemli bir mesele…

*Reyyan kapısını aralayan Oruç; İnsanın kendisi ile barışık olmasını, Özü ile Sözünün aynı olmasını sağlar.

*Oruç insanlara Gönlünü dinlemeyi, ancak her istediğini de vermemeyi öğretir. İrade kararlılığı için; Az uyumak, Belalardan korunmak için; Az konuşmak, Nefsin azgın duygularından kurtulmak için; Az yemek, Şekli bırakıp, anlamı bulmak için; Canlıları incitmemek…

*İnsan bedenini tahrip eden illetler nasıl birer hastalıksa, İşlenen günahlarda birer marazdır. Odağında insan olan Ramazanda tutulan oruçlar; Bu marazlara birer şifadırlar.

*İnsanın gücüyle istekleri arasında açılan makası olması gereken açıya getirmek sabır ve iradeyi gerektirir. Sadece nehy edilenlerin değil, helallerinde belli zaman dilimlerinde terkedileceğini gösteren Oruç; zamanın ve mekânın gerçek sahibini insana hatırlatır. Gerekli olan sabır ve irade eğitimini verir.

*Kalbi karartan kin, nefret ve haset gibi tüm kötü duygulardan arındırmak, gıdayı terk edip kemale erişmek, alınan lokmayı cevher yapmak için kadim bir dosttur Oruç.

*Bazı yolculuklar anlatmakla anlaşılmaz. Algısal değişim olmadan şimdiye uyanmak, nesiller için gelecek tasavvur etmek hayalden öteye geçmez. Oruç bu algısal değişimi tetikler, yolculuğa anlamı katar.

*Küreselleşen dünya yalanları ve vahşi kapitalizmin işi, insanları uyutmaktır. Şimdiye uyanmak öyle kolay bir işte değil. Orucun öncelikli işi insanları şimdiye uyandırmaktır.

*Oruç insanın kendisine; bedeni ve ruhuna efendisi olmadığını öğretir. Asıl olanı hatırlatır.

*Bedenin var olan bazı eğilimlerin Oruçla terbiye edilmesi, Ruhun kurtuluşu adına sunulan fırsatlardan birisidir.

*İlmeği kaçmış hayatta, yüreklerin çölün ortasında yıkılıp kalmaması için yağan bir yağmurdur Oruç.

*İnsan tavır ve davranışları ile asiller kervanında yol alır, Oruç ile anlam arayışı kemale erer.

*Oruç bizlere beslenmenin sadece basit ve sıradan bir biyolojik faaliyet olmadığını, aynı zamanda insanın hem karakter ve kişiliğini hem de ibadet hayatını etkileyecek kadar manevi derinliği olan psikolojik bir faaliyet olduğunu da hatırlatır.

*Vicdan ile aklı bir araya getirebilen Oruç, nefsi arındırır, Bu sayede sadece insan değil, insanlık da kazanır.

*Evrensel arınma mektebi olan Oruç sayesinde kalp; masivadan, maveraya kanatlanır.

*Yüreğini aklına uydurabilen insanın yaşamı değerlidir. Oruç dokunduğu kalplere değer katar.

*En müemmen olarak bilinen yolculukların dahi bir muhatarası ve dolayısıyla içinde barındırdığı bir bedeli vardır. Oruç tüm bu yolculuklarda yolcusuna kadim bir dosttur.

*Kader ile aynı kökten gelen Kadir; değer, ölçü demektir. Allah’ın bin aydan daha hayırlı diye müjdelediği her kadrin kaderimizde ayrı bir yeri vardır. Bu özel günde, rahmet ayında çocuklarımıza ilim, irfan, sıhhat, doğruluk, güzel, ahlak, iffet, sadakat, başarı ve iki dünya cenneti temennisiyle.

*Her sene insanlara unuttukları değerleri hatırlatmaya gelen bu kutlu misafiri, yeniden kavuşma özlem ve arzusu içinde idrak edeceğimiz bayramla birlikte uğurlama zamanı geldi. Hayırların en son gayesi, en yücesi ve en mükemmeli, ebedi mutluluktur.

*Ömrümüze ışık olması, merhamete, kalb-i selime ulaştırması, milletimizde, gönül coğrafyamızda birlik ve beraberlik ruhlarımızı güçlendirmesi, tüm insanlığa mutluluk, huzur ve refah getirmesi temennisiyle Ramazan Bayramınızı tebrik ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz TAŞÇI Arşivi