Yılmaz TAŞÇI

Yılmaz TAŞÇI

Türkiye Yüzyılı ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Türkiye Yüzyılı ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

"Ya korkularımızla koyun koyuna yatıp, hiçbir şey üretmeden kendimizle cedelleşmeye devam edeceğiz ya da birbirimizle ve hayat tarzlarımıza tahammül edip, prangaları sökerek geleceğe doğru dev bir adım atacağız."

Yukarıdaki ifadeler Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'na ait sözler olarak hafızalarımızda yer almıştı.

Yeni Dünya için Yeni bir Türkiye kitabında bu konuda birçok söze rastlayabilirsiniz.

Siyasi, ekonomik, teknolojik, askeri, diplomatik her alanda dünyanın en büyük 10 devleti arasına çıkartacak kadrolar, ideal gençlik ve ruh bu topraklarda var olmuştur ve olacaktır…

’Türkiye Yüzyılı’’ ifadesine bakışımız da bu yöndedir. İçte ve dışta tüm engellemelere rağmen Ülke olarak sadece Birleşmiş Milletlerin aldığı kararlara ve belirlediği amaçlara bağlı kalmadan, kendimize özgü ruhla sürdürülebilir kalkınma becerilerimizi geliştirdiğimiz ve hayata geçirdiğimiz sürece sadece haritada değil sahada da güçlü bir devlet ve millet olarak var olacak, Türkiye Yüzyılına anlam kazandıracağız.

Yeryüzünde insan odaklı siyaset/ yönetim değişikliğine ihtiyaç vardır. Yeryüzünü imar ve inşa etme bilinci kazandırılmadan, bu dünyaya geliş sorumluluğunu bilmeden, bu dünyada bir misafir olduğunu unutan, yüklendiği emanet şuuruyla hareket etmeyen insanlığın ve toplumların her alanda yaşayacakları musibetler kaçınılmaz olacaktır.

Yeni yüzyılda da kendine biçilen rolü oynayan ülkeler olduğu gibi, rolünü kendi belirleyen ülkeler de var olacaktır. Mesele burada tercihinizin ne olacağında ve atacağınız adımlarda gizlidir.

Eylül 2015'te Dünya hükümetleri, 2030 yılına kadar yoksulluğun sona

Erdirilmesinden, cinsiyet eşitliğine(?), iklim değişikliğinden, eşitsizliklerin azaltılmasına ve finansal açıkların kapatılmasına kadar dünyanın 17 başlık altında toplanan büyük sorunlarını çözmek ve ülkelerin sürdürülebilir gelişmesine katkıda bulunmak üzere anlaşmaya varmıştır. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (BM SKA) olarak belirlenen 17 amaç, yoksulluğu ortadan kaldırmak, dünyamızı korumak, tüm insanların barış ve refah içerisinde yaşamasını sağlamak için evrensel bir eylem çağrısı olarak paylaşılmıştır. Bu belirtilen amaçlar Birleşmiş Milletlere ülkemizde taraf olduğu için bizim politikalarımıza da yön vermektedir. Bu amaçlara birlikte bakalım:

1. Amaç – “Yoksulluğa Son”: Yoksulluğun tüm biçimlerini her yerde sona erdirmek.

2. Amaç – “Açlığa Son”: Açlığı bitirmek, gıda güvenliğine ve iyi beslenmeye ulaşmak ve sürdürülebilir tarımı desteklemek.

3. Amaç – “Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam”: Sağlıklı ve kaliteli yaşamı her yaşta güvence altına almak.

4. Amaç – “Nitelikli Eğitim”: Kapsayıcı ve hakkaniyete dayanan nitelikli eğitimi sağlamak ve herkes için yaşam boyu öğrenim fırsatlarını teşvik etmek.

5. Amaç – “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”: Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınlar ile kız çocuklarını güçlendirmek. (Bu konuda iyi niyetli olmayan adımlara dikkat etmek gerekir.)

6. Amaç – “Temiz Su ve Sanitasyon”: Herkes için erişilebilir su ve atık su hizmetlerini ve sürdürülebilir su yönetimini güvence altına almak

7. Amaç – “Erişilebilir ve Temiz Enerji”: Herkes için karşılanabilir, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye erişimi sağlamak.

8. Amaç – “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme”: İstikrarlı, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi, tam ve üretken istihdamı ve herkes için insana yakışır işleri desteklemek

9. Amaç – “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”: Dayanıklı altyapılar tesis etmek, kapsayıcı ve sürdürülebilir sanayileşmeyi desteklemek ve yenilikçiliği güçlendirmek.

10. Amaç – “Eşitsizliklerin Azaltılması”: Ülkeler içinde ve arasında eşitsizlikleri azaltmak.

11. Amaç-“Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar”: Şehirleri ve insan yerleşimlerini kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılmak

12. Amaç – “Sorumlu Üretim ve Tüketim”: Sürdürülebilir üretim ve tüketim kalıplarını sağlamak.

13. Amaç – “İklim Eylemi”: İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acilen eyleme geçmek.

14. Amaç – “Sudaki Yaşam”: Sürdürülebilir kalkınma için okyanusları, denizleri ve deniz kaynaklarını korumak ve sürdürülebilir kullanmak.

15. Amaç – “Karasal Yaşam”: Karasal ekosistemleri korumak, iyileştirmek ve sürdürülebilir kullanımını desteklemek; sürdürülebilir orman yönetimini sağlamak, çölleşme ile mücadele etmek; arazi bozunumunu durdurmak ve tersine çevirmek, biyolojik çeşitlilik kaybını engellemek

16. Amaç – “Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar”: Sürdürülebilir kalkınma için barışçıl ve kapsayıcı toplumlar tesis etmek, herkes için adalete erişimi sağlamak ve her düzeyde etkili, hesap verebilir ve kapsayıcı kurumlar oluşturmak.

17. Amaç – “Amaçlar İçin Ortaklıklar”: Uygulama araçlarını güçlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma için küresel ortaklığı canlandırmak.

17 SKA ayrı amaçlar olarak kurgulanmış olsalar da birbirinden bağımsız olmayıp; herhangi bir amaç için yürütülen politikalar veya eylemler diğer amaçları da etkilemektedir.

Bahse konu amaçlara baktığımızda insan odaklı sürdürülebilir politikalar geliştirmek için coğrafi konumu/matematiksel konumuyla birlikte ‘’Yeni bir Dünya için Yeni bir Türkiye’’ ifadesi ve Türkiye Yüzyılı anlam kazanıyor.

Türkiye Yüzyılı sesini ve rengini kaybetmeyen, millet olarak saf tutmayı beceren, pergel metaforuyla bir ayağı sağlam bir şekilde yerinde yurdunda olan, diğer ayağıyla dünyayı gezip görebilen ve çağı doğru okuyan bir gençlik yetiştirmekle mümkün olacaktır.

Tarihin akışı her zaman aynı olmamakla birlikte yaşadığımız coğrafyanın bize kattığı değerler ve inancımız gereği yeryüzünü imar ve inşa sorumluluklarımız da var.

Bu bilinçle ‘’Aleme Nizam Vermek’’ duygusu bu milletin samimi evlatlarında ve her vatan sevdalısında hiçbir zaman eksik olmamıştır.

Bu işin sırrı da; nizam ve intizamı meleke haline getirmekten ibaret…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz TAŞÇI Arşivi