Yücel KEMANDİ

Yücel KEMANDİ

Sicili Bozuklar Hiç Konuşmasın

Sicili Bozuklar Hiç Konuşmasın

Bugün, kalemleri, düşünceleri yüzünden cumhuriyet tarihimizde cadı avına maruz kalanları yazmak ve günümüzle mukayese etmek istedim.

Hapis Yatan Yazarlar dosyasında, Şair Nevzat Çelik’in “önce kol sonra sürgü sonra anahtar açılır kapı / itilirim sırtımdan ben ebedi kiracı kesilmiş hükmüm” mısralarında geçen ebedî kiracıların hayatını hatırlatmak istedik.

Hatırlatalım ki bugün yolsuzluk ve terör suçlarından yargılananlara destek verenlerin belki aklı başına gelir.

(Şair Nevzat Çelik Yüksek Okul birinci sınıfta okurken tutuklandı. İdam istemiyle yargılandı yedi yıl hapis yattı)

Sultanahmet Cezaevi, Four Seasons Otel’e dönüştürülmüş. Yıllar önce öğrencim Harun Özkan tarafından orada ağırlanmıştım.

Düşünün bir;

Necip Fazıl, Nâzım Hikmet, Can Yücel, Aziz Nesin, Orhan Kemal, Kemal Tahir, Vedat Türkali gibi birçok ünlü isim orada yatmış ve eserler üretmiş.

Yemeğimizi yerken “Şurası Kemal Tahir’in odasıymış, beriki bilmem kimin” sohbeti etmiştik. Hapsolan aydınların daktilo seslerinin yerini şimdi çatal-bıçak sesleri almış.

Ben de bugünlerde İstanbul'daki büyükşehir yaygaralarından sonra soruyorum,

Bu aydınları buraya bugünkü iktidar mı hapsetmişti yoksa siz mi?

Tarihî Sinop Cezaevi, 1932 – 1933 yılları arasında Sabahattin Ali’yi ağırlamış ve ünlü Aldırma Gönül şiiri burada doğmuş.

Cezaevi ünlü, mecburi konukları arasına yıllar içinde Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevi Kuran, Refii Cevat, Hüseyin Hilmi, Burhan Felek, Osman Cemal Kaygılı, Celal Zühtü Benneci, Kerim Korcan, Osman Deniz ve Zekeriya Sertel gibi isimleri de katmış.

Bunları bu cezaevine hapsedenler, bugün hukuk adaletsizliğinden bahseden, insanları sokaklara çağıran aynı zihniyetin temsilcileri değil miydi?

Adana Cezaevi’nde Siyasi Koğuştaki arkadaşlarıyla beraber Şair Can Yücel, Küba’da Sosyalizm ve İnsanlar kitabını çevirdiği için verilen yedi buçuk yıl hapis cezasını çekmek üzere burada.

Ülkemizde şiirinden dolayı hapis yatan ilk şair-yazar; Rıfat Ilgaz da burada.

Ocak 1944’te yayınlanan “Sınıf” adlı şiir kitabı 25 gün sonra toplatılan Ilgaz, 6 ay da hapis yattı.

1946 yılının 15 Nisan’ında Şair Necip Fazıl Kısakürek, Sümerbank’ın devlet kurumu gibi değil bir partinin organı gibi çalıştığını söylediği gerekçesiyle üç buçuk ay hapis, 115 lira para cezasına çarptırılır.

Bu adaletsizliği yapan da bugünkü iktidar öyle mi?

28 Kasım 1961’de İstanbul Polisi, bacağında Moskova yazılı kâğıt bulunan kargayı nezarete atan da bu iktidar öyle mi?

Bugün İstanbul'daki yolsuzluk ve terör soruşturmasından içerde olanların suçlarıyla, o gün yatanların suçlarını lütfen bir karşılaştırın.

Meydanlarda yağıp gürleyenler ya da kendilerine tarih boyunca yapılanları unutup bunlara destek verenler, bu yaygaracıların etkin yıllarında ne kadar insanın hapis yattıklarını öğrenmek ister misiniz?

Kemal Tahir 12 buçuk yıl, Nâzım Hikmet 12 yıl, Necip Fazıl 10 buçuk yıl, Aziz Nesin beş buçuk yıl, Orhan Kemal beş yıl, Cevat Şakir Kabaağaçlı yedi yıl, (ardından Bodrum’a sürgün edildi) Nevzat Çelik yedi yıl, Hikmet Kıvılcımlı 22 buçuk yıl, Ahmed Arif iki yıl, Sabahattin Ali ve Uğur Mumcu birer yıl.

Bir de Sabahattin Ali'yi 2 Nisan 1948 yılında 41 yaşında kim, neden öldürdü? Siz bunun cevabını verin.

Yazımızda yıllar önce zulüm gören birkaç yazara yer verebildik.

Haksızlığa uğrayan, idam sehpasına giden, partisi defalarca haksız yere kapatılan, hapis yatan, suikaste uğrayıp öldürülen siyasi parti liderlerini hiç yazmadık.

Ayrıca sürgün yiyen, memleket hasretiyle ebediyete göçen, zulmedilen, özgürlüğü gasp edilen Mehmet Akif Ersoy ve daha nice kahramanlar var, onlar da başka bir yazımızda inşaAllah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yücel KEMANDİ Arşivi