Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

C Vitamini

C Vitamini

Suda çözünen vitaminler grubunda yer alan askorbik asit olarak da bilinen C Vitamini sağlığımızın korunmasında çok önemli bir yere sahiptir. Suda çözülen vitaminlerin en önemli özelliği ise, vücudumuz tarafından depolanmamasıdır. Vücut, ihtiyacından fazla alınan C vitamini idrar, ter aracılığıyla atmaktadır ve vücut tarafından üretilmemektedir. Bu nedenle günlük olarak düzenli alınması gereken (öncelikli olarak besinlerle) bir vitamindir.

C vitamini, iyi bir antioksidan oluşu ve hücre yapısını koruma özelliği sayesinde kansere karşı da koruyucudur.

C vitamini; kan damarları, kemikler ve cilt dahil olmak üzere vücutta bağ dokunun sağlığının korunmasında aktif rol oynamaktadır.

C vitamini eksikliği  skorbüt hastalığına neden olmaktadır. Skorbüt hastalığının; yorgunluk, bağ dokusunun güçsüzleşmesi ve kılcal kan damarlarının zayıflaması, diş etinde iltihaplanmalar şeklinde belirtileri vardır. 

C vitamini vücutta demir mineralinin emilimini artırır. Eğer tükettiğiniz besinlerin içerisinde demir varsa, C vitaminiyle öğününüzü desteklediğiniz zaman demir emilimini kolaylaştırmış olursunuz. 

Kuşburnu, turunçgiller, brokoli, karnabahar, kırmızı ve yeşil biber, yeşil yapraklı sebzeler, çilek, kivi, domates ve kavun C vitaminin zengin kaynaklarıdır.

Yeterli miktarda C vitamini alacağınız, sağlık dolu bir hafta sonu dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi