Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

D vitamini yetersizliğinde beslenme

D vitamini yetersizliğinde beslenme

D vitamini yağda çözünen bir vitamin olarak kabul edilir. Yaklaşık %80-90’ı deride ultraviyole ışınları sayesinde sentezlenir. %10-%20 de besinler yoluyla alınır.

D vitamini eksikliği; kaslarda güçsüzlük, yürüme zorluğu, halsizlik ve sürekli yorgunluk, kemik ve sırt ağrıları, depresyon, melankolik ruh hali gibi belirtilerle karşımıza çıkabilmektedir.

Yapılan araştırmalar; yetişkin, bebek, çocuk ve adölesanlar da dahil kısaca tüm yaş gruplarında D vitamini eksikliği yaşanabileceğini gösteriyor. Ancak güneşe çıkmayan ve emziren anneler, yaşlı yetişkinler, koyu ciltli kişiler, yağ emme sorunları bulunan kişiler, ilaç kullanan bireyler D vitamini eksikliği yüksek olan gruplardandır.  D vitamini seviyenizi ölçtürün ve eğer besinsel olarak karşılanamayacak kadar düşükse mutlaka hekim kontrolünde takviye alın.

D vitaminin aşırı alımı toksiktir. Bu yüzden önerilen dozlarda kullanmakta fayda vardır. D vitamini takviyesi alırken aç karnına almamaya özen gösterilmelidir. D vitamini yağda çözünen bir vitamin olduğundan yağ içeren bir yemekle alınması emilimini artıracaktır.

Somon, tuna, sardalya gibi yağlı balıklar, yumurta, karaciğer  D vitamini içeren besinler arasındadır. D vitamini, güneş ışığı sayesinde deride üretilir. Bu yüzden  D vitaminin en iyi kaynağı güneştir. Kış mevsimi dışında her gün yarım saat kadar baş, yüz, el, kol, ayak ve bacaklarınızı güneş ışınlarıyla doğrudan temas ettirmenizle birlikte yeterli ve dengeli beslenme çerçevesinde her gün 1 yumurta, 2 su bardağı süt ya da ürünleri, haftada 1-2 kere yağlı balık tüketerek D vitamini gereksiniminizi karşılayabilirsiniz.

D vitamini sentezi için cildin direk güneş ışığına teması gereklidir, pencere veya cam arkasındayken D vitamini sentezi yapılamayacağı unutulmamalıdır. Aynı şekilde güneş koruyucuların kullanılması da D vitamini sentezine engel olacaktır.

Hepinize sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi
SON YAZILAR