KONYA HABER
Konya
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3904 %0,44
48,5303 %0,63
4.831,31 % -0,30
Ara

Demir eksikliği ve beslenme

YAYINLAMA:

Demir, vücudumuz için temel  bir mineraldir. Vücutta üretilmediği için besinler yoluyla yeterli miktarda alınması gerekir. Demirin vücuttaki en önemli görevi “hemoglobin” yapımıdır. Hemoglobin, kanımızdaki alyuvarlarda bulunur ve tüm dokuların yaşaması için gerekli olan oksijeni taşıma işlemini gerçekleştirir.

Demir eksikliği; halsizlik, yorgunluk, deride solgunluk, hızlı kalp atışları gibi belirtilerle ortaya çıkabildiği gibi birçok kişide belirti de vermemektedir.

Demirin kaynakları

- Demir, birçok besinde doğal olarak bulunmaktadır. Hayvansal kaynaklı besinlerden alınan demir, bitkisel kaynaklı besinlerden alınan demire göre daha kolay emilir. 

- En iyi demir kaynağı etlerdir. Kırmızı etin demir içeriği beyaz etten yüksektir.

- Yumurta, üzüm ve diğer meyve sularının yoğunlaştırılmasıyla yapılan pekmez, kuru meyveler, yeşil sebzeler, kurubaklagiller ve fındık, fıstık, susam gibi yiyeceklerde demir kaynakları sayılırlar.

Demir eksikliğinde öneriler

- Besinlerde bulunan demiri bağlamamak adına yemek esnasında çay-kahve tüketmeyiniz. Yemeklerden en az 45 dk-1 saat sonrasında çay-kahve tüketiniz.

- Yumurta, et ürünleri gibi besinlerin yanında demir emilimini artırmak için C vitaminli kaynaklar (domates, yeşil yapraklı sebzeler, portakal vs) tüketiniz.

- Hekiminiz tarafından demir takviyesi kullanmanız önerilmişse düzenli olarak takviyelerinizi kullanınız. Bu takviyeleri kullanırken konstipasyon (kabızlık) durumu sıklıkla görülmektedir. Bu durumu önlemek için günlük beslenmenizde taze sebze ve meyve, lif ve su tüketiminizi arttırmanız önem arz etmektedir.

Hepinize sağlık dolu bir gün diliyorum.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *