Demir eksikliği ve beslenme
Demir, vücudumuz için temel bir mineraldir. Vücutta üretilmediği için besinler yoluyla yeterli miktarda alınması gerekir. Demirin vücuttaki en önemli görevi “hemoglobin” yapımıdır. Hemoglobin, kanımızdaki alyuvarlarda bulunur ve tüm dokuların yaşaması için gerekli olan oksijeni taşıma işlemini gerçekleştirir.
Demir eksikliği; halsizlik, yorgunluk, deride solgunluk, hızlı kalp atışları gibi belirtilerle ortaya çıkabildiği gibi birçok kişide belirti de vermemektedir.
Demirin kaynakları
- Demir, birçok besinde doğal olarak bulunmaktadır. Hayvansal kaynaklı besinlerden alınan demir, bitkisel kaynaklı besinlerden alınan demire göre daha kolay emilir.
- En iyi demir kaynağı etlerdir. Kırmızı etin demir içeriği beyaz etten yüksektir.
- Yumurta, üzüm ve diğer meyve sularının yoğunlaştırılmasıyla yapılan pekmez, kuru meyveler, yeşil sebzeler, kurubaklagiller ve fındık, fıstık, susam gibi yiyeceklerde demir kaynakları sayılırlar.
Demir eksikliğinde öneriler
- Besinlerde bulunan demiri bağlamamak adına yemek esnasında çay-kahve tüketmeyiniz. Yemeklerden en az 45 dk-1 saat sonrasında çay-kahve tüketiniz.
- Yumurta, et ürünleri gibi besinlerin yanında demir emilimini artırmak için C vitaminli kaynaklar (domates, yeşil yapraklı sebzeler, portakal vs) tüketiniz.
- Hekiminiz tarafından demir takviyesi kullanmanız önerilmişse düzenli olarak takviyelerinizi kullanınız. Bu takviyeleri kullanırken konstipasyon (kabızlık) durumu sıklıkla görülmektedir. Bu durumu önlemek için günlük beslenmenizde taze sebze ve meyve, lif ve su tüketiminizi arttırmanız önem arz etmektedir.
Hepinize sağlık dolu bir gün diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.