Egzersizin Önemi ve Egzersiz Yapılan Dönemlerde Beslenmeye Dikkat
Özellikle kilo verme sürecinde %100’lük bütünlüğün sağlanmasında beslenmenin %70, egzersizin ise %30’luk rolü bulunmaktadır. Egzersizle birlikte serotonin yani mutluluk hormonu salgılanması bireyleri daha iyi hissettirmektedir. Kas ve kemiklerin yapısı için ve kronik hastalıkların riskini azaltmak için gibi sayabileceğimiz pek çok faktörle sağlığı da olumlu yönde etkilemektedir.
Kimi bireyler için en iyi egzersiz yürüyüş iken kimi bireyler için zumba, plates, ağırlık çalışma egzersizleri olmaktadır. Bireyler vücutlarını en iyi kendileri tanırlar. Bu yüzden egzersiz noktasında da kişisel plan yapılmalıdır. Ancak haftada 150 dakika orta şiddette egzersiz yapmak ya da günlük en az 10 bin adım atmak sağlık açısından güzel olacaktır.
Egzersizden hemen sonra (altın saatler dediğimiz zaman dilimi) kas kütleniz için sadece protein almayıp, protein alımının yanı sıra glikojen depolarınızı tamamlamak için karbonhidrat içeren besinler de tüketin (Süt/yoğurt/ayran ve meyve grubu güzel bir alternatif olabilir).
Egzersiz su/sıvı gereksinimini artırır. Bu yüzden egzersiz öncesi, sırası ve sonrası optimal performans ve sağlık için yeterli miktarda su tüketmelisiniz.
Egzersiz sırasında kaybettiğiniz mineral kayıplarınız için, herhangi bir tansiyon probleminiz yoksa antrenmandan sonra sade maden suyu da tüketebilirsiniz.
Öncelikle yaptığınız spor çeşidinden, spor süresine, kilonuza, boyunuza, bulk, definasyon gibi daha ileri dönemlerde olup olmamanıza bağlı pek çok faktörle nasıl beslenmeniz gerektiği farklılık gösterecektir. Bu yüzden bu noktada bir beslenme uzmanından destek almanız daha sağlıklı olacaktır.
Egzersizle taçlandıracağınız sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.