Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Ergenlik döneminde beslenme

Ergenlik döneminde beslenme

Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi ergenlik dönemi olarak adlandırılır. Büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu bir dönemdir. Dünya Sağlık Örgütünün tanımına göre ergen (adölesan) 10-19 yaşları arasını kapsar.

   Ergenlik döneminde yeterli ve dengeli beslenme; ergenlerin sağlığı, fiziksel büyüme, duygusal, sosyal, zihinsel gelişme ve olgunlaşma açısından önemlidir. Diğer gelişim dönemlerinde olduğu gibi yeterli, düzenli ve sağlıklı beslenme esastır.

   Ergenlik döneminde gencin günlük enerji ve besin öğesi ihtiyacı, yaptığı etkinliklerin derecesine ve süresine göre farklılık gösterir. Gençlerin cinsiyetlerine göre de beslenme ihtiyaçları farklılaşır.

   Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için, besinler besleyici değerleri yönünden 4 grupta toplanır.

Süt ve süt ürünleri

   Bu grup kalsiyum için en iyi kaynaktır.

   Bu besinler; büyüme ve gelişme, dokuların onarımı,  kemik ve diş sağlığı, sinir ve kasların düzenli çalışması ve hastalıklara karşı direnç oluşumunda önemlidir.

   Bu dönemdeki gençlerin günlük beslenmelerinde bu gruptaki besinlere 3-4 porsiyon olarak yer vermeleri yeterli olacaktır

Et, yumurta ve kurubaklagiller grubu

   Bu gruptaki besinler; protein, demir, çinko, B grubu vitaminler ve posadan (kurubaklagiller) zengindir.

   Bu besinler; büyüme, gelişme, hücrelerin yenilenmesi, doku onarımı, kas yapımı, sinir, sindirim ve deri sağlığı ile hastalıklara karşı direnç oluşumunda önemlidir.

Beslenmelerinde protein dengesi için;

Haftada 1-2 kez kırmızı et

Haftada 2-3 kez beyaz et (Tavuk-Balık)

Haftada 1-2 kez kurubaklagil tüketmelidirler.

Taze sebzeler ve meyveler

   C vitamini, karoten, folat, riboflavin, demir ve magnezyum başta olmak üzere birçok vitamin ve minerali içerir. Aynı zamanda yüksek oranda posa içerirler.

   Bu besinler; vücudun büyümesi, gelişmesi, hücrelerin yenilenmesi, doku onarımı, kan yapımı, diş ve dişeti sağlığı,  deri ve göz sağlığı ile hastalıklara karşı dirençte önemlidir.

   Günde en az 5 porsiyon sebze - meyve tüketmelidirler.

Ekmek ve tahıl ürünleri

   Tahıllar temel enerji kaynağını oluşturur. B1 ve niasin vitaminleri için iyi bir kaynaktır.

   Ekmek, makarna, şehriye, pirinç, bulgur,  kuskus, börekler, un ve irmikten yapılan tatlılar bu grupta yer almaktadır. Bu grup besinler; sinir sistemi, sindirim sistemi deri sağlığı ile hastalıklara karşı dirençte etkilidir.

   Günde en az 6-8 porsiyon bu gruptaki besinlere yer verilmelidir.

   Hepinize sağlık dolu bir gün diliyorum.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi