Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Hipotiroidi ve beslenme önerileri

Hipotiroidi ve beslenme önerileri

Değerli okurlarım bu hafta köşe yazımda sizlere hipotroidi ve beslenmeden bahsedeceğim. Tiroid bezinden salgılanan hormonlar büyümeyi ve metabolizmayı kontrol etmeye yardımcı olmaktadır. Tiroid bezinin yeterince tiroid hormonu üretmediği durumda hipotiroidi olarak adlandırılan sağlık problemi ortaya çıkar. Tiroid bezinden salgılanan hormonlar birçok organ ve sistemi etkilediği için hipotiroidi belirtileri geniş ve çok çeşitlidir: Yorgunluk, ani kilo alımı, soğuğa karşı intolerans, kuru cilt gibi.

-Her şeyden önemlisi kan bulgularınıza, yaşam tarzınıza, kullandığınız ilaçlara uygun yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulamalısınız. Tanı ve tedavi için doktorunuza başvurmalı, beslenme tedavisi için diyetisyeninizin size uygun gördüğü programı uygulamalısınız.

-Bebek ve çocuklarda görülen hipotroidi, büyüme ve gelişmede geriliğe neden olabileceğinden tedavi uygulanmalıdır.

-Hipotiroidi olan kişilerde metabolizma yavaşladığı için kilo artışı söz konusu olabilir. Bu ise beraberinde stres, obezite, kalp damar hastalıkları, bozulmuş glikoz toleransı gibi birçok sağlık problemini beraberinde getiriyor. Bütün bu metabolik hastalıkların önüne geçebilmek ve yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için size özel diyet programını uygulayınız ve egzersize önem veriniz.

-Günde 30-45 dk egzersiz yapınız.

-Tam tahıl ürünlerini ve kurubaklagilleri tüketmeye çalışın. Kurubaklagiller iyi birer bitkisel protein kaynağıdırlar ve haftada en az 2 kez tüketilmelidir.

-Günde 2-2.5 litre su için.

-Kafein içeren besinlerden (kahve, çay, çikolata, kola) uzak durun.

-Günlük beslenmenizde kansızlığa karşı, demir alımına önem gösteriniz (Kırmızı et, yumurta, kuru meyveler, pekmez, yeşil yapraklı sebzeleri tüketmeye özen gösterin).

-İyotlu tuz kullanın ve iyot uçucu olduğu için yemeklerinize tuzu sonradan ekleyin (İlerlemesini önlemek adına).

-Lahana, brokoli, Brüksel lahanası, turp, karnabahar, şalgam, soya fasulyesi, hardal, yer fıstığı gibi besinleri çok fazla miktarda ve çiğ tüketmeyin (Guatrojenden dolayı).

-Omega-3’ün, hipotiroidi üzerine olumlu etkisinden dolayı haftada 2-3 kez balık tüketin.

Hepinize sağlık dolu bir gün diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi