KONYA HABER
Konya
Açık
22°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3276 %0,23
48,9071 %0,43
4.872,86 % 0,33
Ara

İnek sütü alerjisi

YAYINLAMA:

İnek sütü insan beslenmesinde yaklaşık 9000 yıl öncesinde kullanılmaya başlanmıştır. Hipokrat (M.Ö 370) tarafından açıklanmış inek sütü tüketiminden sonra cilt ve gastrointestinal (sindirim sistemi) semptomlar, inek sütüne karşı kayıt altına alınmış ilk  reaksiyonlardır.

20. yüzyılın başında inek sütünün yan etkileri daha sık gözlemlenmiştir. Emzirmenin azalması ve inek sütüne dayalı formüllerle beslenmenin artması ile açıklanabilecek inek sütü alerjisinin yaygınlığı artmaktadır. İnek sütü alerjisinin rapor edilmiş yaygınlığı, çeşitli çalışmalar arasında tanı için kullanılan farklı yöntemlere veya çalışılan popülasyonların yaşları ve diğer faktörlere bağlı olarak çarpıcı bir şekilde değişir.

Ayrıca, coğrafi faktörler yaygınlık oranlarını etkileyebilir. Genel olarak, inek sütüne karşı rapor edilmemiş alerjilerin sıklığı sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de rapor edilmiş tanıdan çok daha yüksektir. Genetik yatkınlık (örn., atopi), inek sütünün erken alınması, ayrıca bağırsak florası ile ilgili faktörler inek sütü alerjisinin gelişme riskini artırabilecek çeşitli etmenlerdendir.  

                                                                                 

İnek sütü proteininin diyetten çıkarılması

Deri testleri ve spesifik IgE testi gibi çeşitli yöntemlerle inek sütü proteini alerjisi tespit edilebilmektedir. Alerji durumu ortaya çıktığında mutlaka multidisipliner bir yaklaşımla (hekim, diyetisyen vs.) destek alınmalıdır.

İnek sütü proteini alerjisi tedavisinin temel prensipleri; doğru tanı, reaksiyonların tedavisi, eliminasyon diyeti, 2 yaş altındaki çocuklarda uygun mama kullanımı, destek tedavisi, büyüme ve gelişmenin takibi ve eğitime dayanır.

Tedavide esas olan inek sütü proteininden tam olarak kaçınmaktır. Günlük süt tüketimine bakıldığında birçok gıda ürünü (örneğin, tereyağı, tarhana çorbası, makarna, bisküvi, her türlü kek, kurabiye) içerisinde inek sütü içermektedir.

Yumurta alerjisi olan bireylerde diyetten yumurtayı çıkarmaya ek olarak, yumurtalardan elde edilen aşı ve ilaçlardan da kaçınmaları istenmiştir. Örnek olarak influenza aşısı, embriyonik sıvıda geliştirilir ve her yıl yaygın olarak kullanılır. Ayrıca, lipid emülsiyonlarının kullanımı ve yumurtalardan elde edilen farmasötik ürünler nedeniyle anafilaksi (ağır bir alerjik reaksiyon) vakaları da bildirilmektedir.

Hepinize sağlık dolu bir gün diliyorum.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *