Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

İnek sütü alerjisi

İnek sütü alerjisi

İnek sütü insan beslenmesinde yaklaşık 9000 yıl öncesinde kullanılmaya başlanmıştır. Hipokrat (M.Ö 370) tarafından açıklanmış inek sütü tüketiminden sonra cilt ve gastrointestinal (sindirim sistemi) semptomlar, inek sütüne karşı kayıt altına alınmış ilk  reaksiyonlardır.

20. yüzyılın başında inek sütünün yan etkileri daha sık gözlemlenmiştir. Emzirmenin azalması ve inek sütüne dayalı formüllerle beslenmenin artması ile açıklanabilecek inek sütü alerjisinin yaygınlığı artmaktadır. İnek sütü alerjisinin rapor edilmiş yaygınlığı, çeşitli çalışmalar arasında tanı için kullanılan farklı yöntemlere veya çalışılan popülasyonların yaşları ve diğer faktörlere bağlı olarak çarpıcı bir şekilde değişir.

Ayrıca, coğrafi faktörler yaygınlık oranlarını etkileyebilir. Genel olarak, inek sütüne karşı rapor edilmemiş alerjilerin sıklığı sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de rapor edilmiş tanıdan çok daha yüksektir. Genetik yatkınlık (örn., atopi), inek sütünün erken alınması, ayrıca bağırsak florası ile ilgili faktörler inek sütü alerjisinin gelişme riskini artırabilecek çeşitli etmenlerdendir.  

                                                                                 

İnek sütü proteininin diyetten çıkarılması

Deri testleri ve spesifik IgE testi gibi çeşitli yöntemlerle inek sütü proteini alerjisi tespit edilebilmektedir. Alerji durumu ortaya çıktığında mutlaka multidisipliner bir yaklaşımla (hekim, diyetisyen vs.) destek alınmalıdır.

İnek sütü proteini alerjisi tedavisinin temel prensipleri; doğru tanı, reaksiyonların tedavisi, eliminasyon diyeti, 2 yaş altındaki çocuklarda uygun mama kullanımı, destek tedavisi, büyüme ve gelişmenin takibi ve eğitime dayanır.

Tedavide esas olan inek sütü proteininden tam olarak kaçınmaktır. Günlük süt tüketimine bakıldığında birçok gıda ürünü (örneğin, tereyağı, tarhana çorbası, makarna, bisküvi, her türlü kek, kurabiye) içerisinde inek sütü içermektedir.

Yumurta alerjisi olan bireylerde diyetten yumurtayı çıkarmaya ek olarak, yumurtalardan elde edilen aşı ve ilaçlardan da kaçınmaları istenmiştir. Örnek olarak influenza aşısı, embriyonik sıvıda geliştirilir ve her yıl yaygın olarak kullanılır. Ayrıca, lipid emülsiyonlarının kullanımı ve yumurtalardan elde edilen farmasötik ürünler nedeniyle anafilaksi (ağır bir alerjik reaksiyon) vakaları da bildirilmektedir.

Hepinize sağlık dolu bir gün diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi