Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

İnsülin direnci ve beslenme önerileri

İnsülin direnci ve beslenme önerileri

Sevgili okurlarım bu haftam ki köşe yazımda İnsülin direnci ve beslenme konuları hakkında sizlere bilgi vermek adına kaleme aldım. Günlük hayatta insülin direnci tespit edilmiş bireylerle sıklıkla karşılaşmaktayız. ‘Bu direnç nedir?’ dediğinizi duyar gibiyim. Pankreasın en önemli görevlerinden bir tanesi olan insülinin salgılanması, vücudumuzdaki kan şekerini dengeye almayı sağlamaktadır. Ancak insülin kanda bulunmasına rağmen, vücudumuzdaki kan şekerini dengeye alamaması durumuna insülin direnci denir. Kan tahlil sonuçlarınızda HOMA-IR olarak görebildiğiniz gibi açlık insülini açlık glikozla çarpıp  405’e böldüğünüz zaman çıkan sonucun 2.5’in  üzerinde olmasıyla da insülin direnci olduğu söylenebilir. İnsülin direnciniz kontrol altına alınmadığında, kilo verme sürecinizi de olumsuz yönde etkileyebileceği unutulmamalıdır.

Peki bu süreçte ne yapmalı ve nasıl beslenmeli?

-Öncelikle düzenli periyotlarla hekiminizle görüşün. Beslenmenizin planlanması ve bu süreçte nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenmek için bir diyetisyenden destek alın.

-Basit şekerden ve basit şeker içeren besinlerden uzak durun.

-Çok uzun süre aç kalmayın. 3 ana öğün 3 ara öğün beslenmek kan şekeriniz açısından önem arz etmektedir.

-Ara öğünlerinizde meyveyi tek yemek yerine yanına süt/yoğurt/ayran grubundan birini ya da ceviz/fındık/badem grubundan birini tüketerek kan şekeri dalgalanmalarınızı daha düzenli bir hale getirebilirsiniz.

-Aç karna egzersiz yapmayın.

-Glisemik indeksi yüksek gıdaları(kan şekerini hızlı yükselten gıdalar), olabildiğince az tüketin (Muz,patates,havuç,bezelye...).

-Kan şekerini yükseltme hızı düşünüldüğünde pilavda tercihinizi bulgurdan, ekmekte tercihinizi tam buğday/kepekli/çavdardan, makarnada ise tercihinizi tam buğdaydan kullanın.

-Haftada en az 2-3 kez kurubaklagil tüketin.

-Asitli, gazlı, şekerli içeceklerden uzak durun.

-Gün içinde en az 2 - 2.5 litre su içmeye özen gösterin.

-Sigara ve alkolden uzak durun.

Hepinize sağlık dolu bir gün diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi
SON YAZILAR