Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Kış Aylarının Gözdesi: Salep

Kış Aylarının Gözdesi: Salep

Kış denilince aklımıza gelen erken kararan ve soğuk hava, kar, kalın montlar, eldiven ve berelere ek olarak bu kış maskeler de eklenmiş durumda. İçecek olarak baktığımızda ise salep ve boza ön plana çıkmakta. Bugün sizlere salepten bahsedeceğim.

Salep orchidaceae (orkideler) familyasının bir türünün toprak altı yumrularından elde edilen toz ve bundan üretilen içecektir.

 - Tercih edilmesinde vücut ısısını artırarak, soğuktan korumasının büyük rolü vardır. 

- Soğuk algınlığına karşı vücut direncini artırır.

- Salep bağırsak hareketlerini artırmaya yardımcıdır. Bu sayede kabızlık problemini önlemeye yardımcıdır.

- Öksürük ve bronşit tedavisinde destek olarak kullanılabilir.

- Zihnin çalışma gücünü arttırır.

İçerdiği süt ile protein bakımından zenginleşen salebi, enerji ve karbonhidrat içeriğinin yüksek olmasından dolayı kontrollü tüketmekte yarar var.  Salep içilecek en doğru zaman öğlen ve akşam arasındaki ara öğününüz olacaktır. Tarçın ile birleştiğinde lezzeti artarken kan şekeri de daha dengeli seyretmektedir. Ayrıca tarçının üzerine ekleyeceğiniz bir miktar fındık parçaları da sizi daha tok tutacaktır.

Şekerle hazırlanan salepler kan şekerinizi dengesizleştirir ve çabuk acıkmanıza sebep olur. Özellikle insülin direnci, şeker hastalığı gibi hastalıklara sahip bireylerin bu durma daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu yüzden şekerle hazırlanan saleplerden uzak durmanız iyi olacaktır.

Hepinize sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi
SON YAZILAR