Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Kış aylarının vazgeçilmezi: Kestane

Kış aylarının vazgeçilmezi: Kestane

Kış aylarının gelmesiyle birlikte kestane sofralarımızda yerini almaya başladı. Soğuk kış akşamlarının vazgeçilmez atıştırmalığı olan kestane fırında, haşlama, ateşte kavrularak tüketilebilir. Doğrudan ateş ile pişirildiğinde kanserojen bileşiklerin oluşmasına sabep olabileceğinden ateş ile kestane arasında mutlaka mesafe olmalıdır. Ayrıca tatlılarda, pilav ve yemeklerde de kullanılabilmektedir. Farklı şekillerde tüketilen kestane sağlık açısından da faydalıdır.

Çok eski zamanlardan beri beslenmemizde olan kestane, yüksek karbonhidrat ve protein kaynağıdır. C ve B grubu vitaminleri, demir, kalsiyum, magnezyum, mangan, fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından da zengindir. Aynı zamanda çok iyi bir potasyum kaynağıdır. Çok güçlü antioksidan özelliğe sahip olan kestane, içerdiği flavonoidler sayesinde zararlı serbest radikallere karşı savaşarak kansere karşı koruyucu etki gösterir. Böylece soğuk algınlığına ve koronavirüse karşı savaştığımız bu günlerde bağışıklığımıza da destek sağlamaktadır. Ayrıca kestane gluten içermediği için gluten intoleransı ve çölyak gibi hastalığı olan bireylerin beslenmesinde de önemli yer tutmaktadır.

Kestane kilo aldırır mı?

Her besin grubunda olduğu gibi kestane tüketirken de porsiyon kontrolü sağlamak gerekir. Ortalama 2-3 orta boy kestane (30 gram) 1 dilim ekmeğe (25 gram) eşdeğer olup, 15 gram karbonhidrat ve 2 gram protein içermektedir.

Yüksek karbonhidrat içerdiği için kan şekerinizi hızlı yükseltebilmektedir. Dolayısıyla  özellikle insülin direnci, diyabet gibi hastalıkları olan  bireyler porsiyon kontrolüne çok dikkat etmelidirler. Aynı şekilde her sağlıklı birey gibi kilo kontrol ve kilo verme süresinde olan bireylerde porsiyon kontrolü sağlayarak tüketmelidirler.

Hepinize sağlık dolu bir gün diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi
SON YAZILAR