Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Okul öncesi dönemde beslenme

Okul öncesi dönemde beslenme

Pandemi süreci nedeniyle bir süre daha online şekilde eğitime devam edilecek olsa da yaşamın her döneminde olduğu gibi okul öncesi dönemde de beslenme önem arz etmektedir. Çocuklarımızın sağlıklı yetişkin bireyler olabilmesi, anne karnından başlayarak sağlıklı bir ortamda büyümelerine ve beslenmelerine bağlıdır. 1-5 yaş arası çocukları kapsayan erken çocukluk dönemi; 1-3 yaş oyun çağı ve 3-6 yaş arası okul öncesi dönem olarak ikiye ayrılır. Bu dönem beslenme alışkanlıklarının temelinin atıldığı en önemli dönemdir ve çocuğun beslenmesi kendisine sunulan besinlere bağlıdır. Anne, baba ve varsa bakıcılar kendi yiyecek alışkanlıklarının, sevdikleri ve sevmedikleri şeylerin çocuk tarafından taklit edileceğini bilmelidirler. Anne ve babanın yedirme için ısrarları, ödüllendirme, ceza verme gibi yemek yeme sürecini vurgulayan tutumları çocuğun yeme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkiler.

Çocuklar şekerlemelerle ödüllendirilmemelidir.

Çocuklar, düzenli ve öğün atlamadan beslenmelidir.

 Ara öğünlerde şeker, bisküvi, çay, gazoz, kolalı içecekler verilmemelidir (Besin değeri düşük ve enerji değeri yüksek yiyecek ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır).

Çocuğun tek besin türüne bağımlı kalmamasına dikkat edilmelidir. İyi bir beslenme alışkanlığı için çocuğa her besin grubundan yedirilip, besin çeşitliliği sağlanmalıdır.

 Yiyecekleri tabağına gereksinmesinden fazla konulmamalıdır.

 Çocuğun gelişimi için kendi kendine yemek yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Sevmediği besinler konusunda ısrar etmeyip, aynı gruptaki benzer besinlerden verilmelidir.

Sağlıklı bir yaşam için yeterli miktarda su içilmelidir. İçilen suyun temiz olmasına özen gösterilmelidir. Her çocuğun kendisine ait su kabı olmalı veya tek kullanımlık kaplar kullanılmalıdır.

Uygun saatlerde açık havada vakit geçirilerek, kemik ve diş sağlığında önemli rol tutan yeterli miktarda D vitamini alımı sağlanmalıdır (D vitaminin en iyi kaynağı güneştir).

 İştahsız çocukların açık havada vakit geçirmeleri iştahlarının artmasına neden olabilmektedir.

Çocuklara, yemek yemeden önce ve sonra ellerini uygun şekilde yıkamaları konusunda alışkanlık kazandırılmalıdır

Yeni eğitim-öğretim yılında tüm öğrencilere başarılar dilerken en kısa zamanda yüz yüze eğitime başlanması temennisiyle sağlık dolu bir gün dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi