Pandemi sürecinde de sahuru ihmal etmeyin
On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle beraber öğün sayılarında azalmalar olup, öğün sayısı 2-3 öğüne düşmektedir. Ramazan ayında en çok ihmal edilen öğün genellikle sahurdur. Fakat bu öğün; tok kalma sürenizi uzatmanıza, sıvı ihtiyacınızı karşılamanıza, uzun süren açlıkla beraber kan şekerinizdeki düşmeleri minimumda tutmanıza yardımcı olması gibi yönlerden ve özellikle pandemi sürecinde güçlü bir bağışıklık sistemi için önem arz etmektedir.
Sahura kalkmak kadar sahurda yedikleriniz de önemlidir.
-Ağır ve yağlı yiyeceklerin tüketimi sindirim ve hazımsızlık sorunlarına yol açabilmektedir. Ayrıca beraberinde bireylere fazla kilo olarak da geri dönebilmektedir. Bu yüzden sahurdaki beslenme örüntünüzü iyi oluşturmanız gerekmektedir.
-Sahurda uzun süreli tokluk hissi sağlayacak anne sütünden sonra gelen örnek protein yumurta, peynir, süt gibi protein içeren besinlere yer verin.
-Gün içerisinde daha fazla susamanıza sebep olabilecek tuzlu ve tuz içeriği yüksek gıdalardan uzak durun.
-Tuz içeriği düşük ya da tuzsuz zeytin ve ceviz içi gibi yağlı tohumlara da yer verebilirsiniz.
-Sahurda pide yerine lif içeriği yüksek tam tahıllı ekmek türevlerine yer verin (Lif içeriği yüksek besinlerin özellikle bu dönemde de sıklıkla karşımıza çıkan konstipasyon (kabızlık) durumunu engelleyebileceğini unutmayın).
-Tabağınızda domates, salatalık, mevsim yeşillikleri gibi sebzelere de yer vermeniz posa alımınız açısından önemlidir.
-Yeterli miktarda su tüketin.
-Lokmalarınızı çok çiğnemeye ve yavaş yemek yemeye özen gösterin.
-Sindirim açısından sahuru yaptıktan en az 45 dakika - 1 saat sonra uyumaya özen gösterin.
Pandemi gölgesiyle geçirdiğimiz bu günlerde Ramazan ayının bizlere şifa getirmesi ümidi ile sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.