Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Proteinler ve faydaları

Proteinler ve faydaları

Değerli okurlarım, bu hafta ki köşe yazımda proteinler ve faydalarından bahsedeceğim.

Canlı organizmaların yapısını oluşturan en önemli unsurlardandır. İnsan vücudunda proteinler; kaslar, kemikler, deri ve vücut sıvılarında bulunmaktadır.

Proteinler:

- Vücut dokularının onarımı ve yapısında kullanılır.

- Enzimlerin ve hormonların bileşimini oluşturur.

- Oksijen taşır.

- Vücuttaki asit-baz dengesini ayarlar.

- Kromozom ve genlerin yapısına girer.

- Antikorların yapısında bulunur.

- Ödemlere engel olur.

Hayvansal proteinlerdeki aminoasitlerin, %90’ı, bitkisel proteinlerde %60-70’i organizma tarafından kullanılabilir; protein molekülü içindeki pozisyonları dolayısıyla sindirim enzimlerinin kolaylıkla etki yapabilir. Bu nedenlerle hayvansal proteinler bitkisel proteinlere göre daha üstündür.

Aşırı protein alımı idrarda kalsiyum atımını, karaciğer ve böbreklerin üre yapma ve atma yükünü artırır. Her şeyde olduğu gibi fazla protein tüketmenin de sağlık açısından sorun teşkil edeceği unutulmamalıdır.

Vücutta hayvansal kaynaklı proteinler % 91-100, tahıl proteinleri % 79-90 kurubaklagil kaynaklı proteinler ise % 69-90 oranında sindirilmektedir.

Yeterli miktarda protein tüketeceğiniz sağlık dolu bir hafta sonu dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi