Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Ramazan ayında tatlı tüketimi

Ramazan ayında tatlı tüketimi

Gerek Ramazan ayı gerekse de normal rutinde tatlıda seçimin şerbetli tatlılardan ziyade sütlü tatlılardan yana kullanılması daha güzel ve sağlıklı olacaktır. Ramazan ayında kilo verme sürecinde olan bireylerin haftada 1 gün, kilo kontrolü sürecinde olan bireylerin ise haftada en fazla 2 gün tatlı tüketmeleri ideal olacaktır. Ancak kilo problemi ve şeker hastalığı, insülin direnci gibi belirli rahatsızlıkları olan bireyler kontrollü bir şekilde tüketmeye daha fazla özen göstermelidirler.

Bu ayda en sık yapılan hatalardan birisi de tatlıyı iftarda tüketmektir. Bireylerin tatlı tüketimlerini, iftardan 1-1.5 saat sonra yapmaları daha doğru olacaktır. On bir ayın sultanı Ramazan ayıyla özdeşleşmiş güllaç bu ayda sıklıkla tüketilen sütlü tatlılar arasında başı çekmektedir. Güllaç içerisindeki cevizden dolayı omega-3, sütün içeriğindeki kalsiyum, riboflavin gibi mineral ve vitaminlerden, kullanılan meyvelerdeki A, C, E grubu gibi vitaminleri içermesinden dolayı gayet besleyici ve sağlıklı bir alternatif olacaktır.

Aynı şekilde bireyler sütlaç, muhallebi, puding gibi sütlü tatlıları da tercih edebilirler.

Artan hava sıcaklıklarıyla beraber, büyük küçük herkesin damak tadına hitap eden dondurma tüketimi de artmaktadır. Dondurma şerbetli tatlılara göre daha masum ve besin değeri yüksek bir tatlıdır. İçeriğinde;  protein ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunur.

Dondurma seçiminizi pek çok koruyucu ve gıda katkı maddesi içeren ambalajlı dondurmalar yerine ev yapımı ya da kaynağına güvendiğiniz pastane türevi dondurmalardan yana kullanabilirsiniz. Katkı maddesiz sağlıklı mı sağlıklı dondurmaları sizlerde evlerinizde yapıp tüketebilirsiniz. Bu noktada danışanlarımla sıklıkla paylaştığım tarifi, sizlerle de paylaşmak isterim.

Çilekli Ev Yapımı Dondurma

Malzemeler

10-12 adet dondurulmuş çilek (isteğe göre farklı meyveler)

2-3 yemek kaşığı süzme yoğurt

1 tatlı kaşığı bal (isteğe göre daha fazla olabilir)

Yapılışı

Tüm malzemeleri rondodan ya da blenderdan geçirip, bir kaba ya da kalıba alın.

Dilerseniz yarım saat kadar dondurucuda bekletip, dilerseniz de hemen tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi