Romatoid artirit ve beslenme önerileri
Romatoid artirit; kronik, ağrılı, bireyin yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Hastalık tek eklemde olduğu gibi birçok eklemi de etkileyebilir. Başlıca belirtileri; ağrı, sertleşme ve şişmedir. Şişmenin nedeni eklem membranlarının arasında su toplanması ve bunu çevreleyen dokuların iltihaplanmasıdır.
Beslenme önerileri
-İltihaptan dolayı metabolik hız yükseldiğinden bireylerin enerji ve besin öğeleri gereksinmesi artmıştır.
-Her şeyden önce bireyin beslenme durumu saptanmalı ve bir beslenme uzmanı tarafından ona uygun beslenme programı hazırlanmalıdır.
-Beslenmede omega-3 yağ asitleri arttırılabilir. Su ürünleri yeterli miktarda alınmıyorsa ek olarak balık yağı kullanılabilir.
-Beslenmede C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin bulundurulmasına özen gösterilmelidir.
-Bireylerde osteoporosiz ve osteomalasiya sık görüldüğünden kalsiyum alımını artırmak için beslenmede süt ve süt ürünleri artırılabilir.
-D vitamininin en iyi kaynağının güneş olduğu unutulmadan, D vitamini yetersizliğinde uzmanınızın önerdiği miktarlarda takviye kullanınız.
-Bazı bireylerde su ve tuz tutumu olduğundan, beslenmede tuz sınırlandırılmalıdır.
-Bazı bireylerde bazı besinlere alerjik duyarlılık artmaktadır. Herhangi bir alerji durumunda beslenmede belirli düzenlemeler yapılmalıdır.
-Kortikostreoid tedavisi su ve sodyum birikimine neden olduğundan beslenmede sodyum sınırlaması, potasyumun artırılması uygun olacaktır. Yemeklere tuz eklenmemeli, tuzsuz ekmek tüketilmelidir. Sebze ve meyvelerin beslenmede arttırılması potasyum alımını yükseltmeye yardımcı olacaktır.
-Beslenme programının parmak iziniz gibi kişiye özel olduğunu unutmadan bir beslenme uzmanından yardım almayı unutmayınız.
Sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.