KONYA HABER
Konya
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3191 %0,24
48,8392 %0,45
4.860,71 % 0,08
Ara

Toplumumuzun vazgeçilmezi: Siyah Çay

YAYINLAMA:

Sevgili okurlarım bu hafta köşe yazımda ülkemizde neredeyse su miktarıyla aynı ki bazen de su tüketiminden fazla olan çaydan bahsedeceğim. Çay, Camellia sinensis olarak bilinen bitkinin yapraklarından elde edilmektedir. Çaya özellik kazandıran öğelerin başlıcaları; polifenollerden tanenler, alkaloidlerden kafein, teofilin ve teobramin, aromatik esanslar ve inorganik elementlerdir. Kafein; diüretik, kas ve sinirleri uyarıcı, mide salgısını uyarıcı ve metabolik hızı arttırıcı etki yapar. Günlük almanız gereken kafein miktarını da düşündüğünüzde fazla miktarlarda çay tüketmeniz sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilecektir (Çayın dışında kahvede ve bazı bitki çaylarında da kafein bulunduğunu unutmayın). Ayrıca aşırı kafein alımı, idrarla kalsiyum atımını artırmaktadır.
Çayla alınan flavonoidler, antioksidan savunma sistemine katkıda bulunarak oksidasyon hasarı sonucu oluşan kanser ve kalp-damar hastalıklarından korunmada yardımcı olur. Ancak fazla miktarda çay tüketiminin kansızlığa, çarpıntılara mide ağrılarına vs. sebep olabileceği unutulmamalıdır.
Çayda kalori baz alınmasa da fazla çay ve tüketiminiz, sıvı ihtiyacınızı karşılıyor gibi düşünmenize sebep olabilir. Bu da su tüketiminizi azaltmanıza yol açabilir. Fakat bu içecekler suyun yerini kesinlikle tutmazlar. Aksine çay diüretik olduğu için vücuttan fazla miktarda su kaybetmenize sebep olacaktır. Su kayıplarını önlemek için; gün içerisinde içtiğiniz çay miktarlarını azaltabilir veya bunların yerine bitki çayları tüketebilirsiniz ve her bir bardak çay tüketiminiz sonrası 1 su bardağı su için. 
Çayı yemeklerden hemen sonra ve yemeklerin yanında içmek, çayın içerdiği tanenler nedeniyle besinlerdeki demiri bağlayabilir. Bu nedenle yemeklerden 45 dakika ya da 1 saat sonra tüketmeniz daha iyi olacaktır.
Sevdiklerinizle birlikte doğru miktarda çay tüketeceğiniz, bol sohbetli ve sağlık dolu bir gün diliyorum :)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *