Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Tuz tüketimi

Tuz tüketimi

Kimi zaman yemeğin tadına bakılmadan, kimi zaman da görünümünden yemeğin tuzunun eksik olduğunu dile getirip, tuzluğa sarılanlar aramızda mı?

Tuzun günlük tüketimi, genel olarak tüketilmesi gereken miktarın ne yazık ki 2.5-3.5 katı kadar olabilmektedir. Ancak günlük tuz tüketimi 5 gramı aşmamalıdır!
Aşırı tuz tüketimi;
▪Kardiyovasküler hastalıklar,

▪Böbrek hastalıkları,
▪Hipertansiyon,
▪İnme,
▪Osteoporoz (İdrarda kalsiyum atımında artış nedeniyle) ve

▪Bazı kanser türlerinin oluşmasına neden olabilmektedir.
Bunun yanı sıra az miktarda tuz kullanımınında, bazı sağlık sorunlarına neden olabileceği unutulmamalıdır. Her şeyde olduğu gibi tuz tüketiminde de miktar önemlidir.

Peki ne yapmalı ?
Besinlerin bileşiminde sodyum bulunması nedeniyle hazırlama ve pişirme sırasında mümkünse tuz ilave edilmemelidir (İlave edecekseniz (iyot uçucu bir mineral olduğu için) iyotlu tuzu yemeklerin pişmesine yakın kullanın).
Sofrada yemeklere tuz ilavesi yapılmamalı ve masadan tuzluk kaldırılmalıdır.
Tuz yerine doğal lezzet arttırıcılar (soğan, sarımsak, baharatlar, sirke, biber vb.) kullanılmalıdır.
Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulayın.
Satın alınan işlenmiş ürünlerin etiket bilgisi mutlaka okunmalı, tuzsuz ya da tuzu azaltılmış ürünler tercih edilmelidir.

En önemlisi tuzu azaltmada kararlı olun, tuzu azaltılmış beslenme biçimine alışabileceğinizi unutmayın.

Hepinize sağlık dolu bir gün diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi