Uyku ve Obezite İlişkisi
Kaliteli bir uyku sağlıklı yaşam için olmazsa olmazlardandır. Uykuya geçişte zorlanma ve sürdürmede güçlük her yaş grubunda görülebilmektedir.
Uyku problemlerini ve kalitesini beslenme, yaş, psikolojik faktörler, hastalıklar, ilaç kullanımı, yaşam tarzı ve alışkanlıklar, fiziksel aktivite ağırlık kazanımı, elektronik ürün kullanımı gibi pek çok faktör etkilemektedir.
Uyku problemi ile beslenme arasında ilişki vardır. Bireyin gün içerisinde beslenmesinde yer alan makro ve mikro besin öğeleri, öğün sayısı vs. uyku kalitesini etkilemektedir. Süt, bitki çayları ve bazı meyveler bireylerin uyku problemlerini önlemeye yardımcı olmaktadır.
Az ya da çok uyumak, obezite problemini tamamen çözmeyebilir; ancak uyku alışkanlıklarına dikkat etmek kişilerin kilo kontrolünü sağlamalarına yardımcı olabilir.
Fazla uyuyan kişilerin, gün içerisinde fiziksel aktiviteleri azalabileceğinden bu kişilerin obez olma olasılıkları yüksektir.
Az uyumak; açlık hormonu olan ghrelini artırmakta, tokluk hormonu olan leptini azalmakta ve bu durumda bireyin gün içerisinde daha fazla enerji almasına yol açmaktadır. Gece boyunca ayakta olan insanlar, uyuyarak geçirenlere göre yemek için daha fazla zaman yaratmaktadırlar. Dolayısıyla BKİ’nin ve bel/kalça oranının artmasına neden olmaktadır.
Pineal bezde triptofandan sentezlenen melatonin hormonu, gece saatlerinde salgılanır ve bu hormon karanlıkta artmakta, aydınlıkta ışıkla birlikte baskılanmaktadır. Az uyuyan bireylerde melatonin hormonu da etkilenecektir. Melatoninin, kilo azaltıcı etkisi bulunmakta ve antiobezite etkilidir.
Bireylerin uykuya geçişlerini yatmadan önce televizyon, bilgisayar, telefon vb. araçları kullanmaları, yatmadan birkaç saat öncesine kadar ana yemeklerini yemeleri ve yatmadan birkaç saat öncesine kadar uyarıcı besinler (çay, kahve, acı baharatlar vb.) tüketmeleri de olumsuz yönde etkilemektedir.
Hepinize sağlık dolu bir gün diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.