Aile tipi hayvancılık sürdürülmeli

Aile tipi hayvancılık sürdürülmeli

Türkiye’de son dönemde aile tipi geleneksel hayvancılığın yerini büyük işletme modellerinin aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Nurettin Gülşen, “İstihdam ve köyden kente göçün önlenmesi için gençlerin hayvancılığa yönelmesi gerekir” dedi

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Beslenme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurettin Gülşen, BBN Türk TV’ye konuk oldu. Jale Yeni Gökyer’in hazırlayıp sunduğu Öğle Arası programında hayvancılıkla ilgili önemlie bilgiler veren Gülşen, “Türkiye’de hayvancılık son dönemlerde aile tipi hayvancılıktan büyük işletme modellerinin olduğu sanayi tipi hayvancılığa doğru gelişme göstermektedir. Böyle olsa da aile tipi hayvancılığın halen büyük önemi bulunmaktadır. Aile tipi hayvancılığın sürdürülmesi istihdamın sağlanması ve köyden kente göçlerin önlenmesi için oldukça önemlidir. Gençlerin hayvancılığa önem vermemesi ve hayvancılıkla uğraşan kadın nüfusunun azalması ilerisi açısından dikkate alınması gereken tehlikelerdir. Bunun önlenmesi için gençlere yönelik hayvancılık teşviklerinin tasarlanması ve uygulanması gerekmektedir” dedi.

Kadınların hayvancılığın temel unsuru olduğu düşünülerek teşvik ve girişimcilikte pozitif ayrımcılık yapılmasınrın da önemine dikkat çeken Gülşen, “Kadının olmadığı yerde erkeğin de olmayacağı gerçeğinden yola çıkılarak kadınların girişimciliği ve teşvik şartlarında öne geçirilmesi önemli uygulamalardır. Hayvancılık stratejik öneme sahiptir. Zor şartlarda ve kıtlık durumunda insanların beslenmesine verdiği katkı kadar çocukların ve gençlerin hayvansal protein tüketimlerinin garanti altına alınması gerekir. Hayvansal protein tüketmeden zihinsel ve bedensel gelişmenin gerçekleşmesi beklenmemelidir. Bu nedenle hayvancılık işletmelerinin devamlılığının sağlanması devletin en temel görevlerinden birisi olmalıdır” diye konuştu.

Hayvansal gıdaların güvenirliğine de değinen Gülşen, “Sanayi tipi hayvancılık ve ürünleri hakkında son dönemlerde bazı kişilerce olumsuz görüşler sunulmaktadır. Hayvancılık işletmelerinde üretim ve sonrasında üretilen hayvansal ürünler sıkı kontrol altındadır, standart dışı veya bozuk üretim şiddetli cezalara tabidir. Tavuk eti veya yumurta üretiminde hormon kullanımı diye bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Süt ve kırmızı et üretiminde de kullanılan yemler son derece hijyenik şartlarda ve çoğunlukla el değmeden hazırlanmaktadır. İçeriklerinde kesinlikle yönetmelik dışı maddeler kullanılmamaktadır. Türk toplumu rahatlıkla her türlü hayvansal ürünü tüketebilir.  Hayvancılığın gelişmesi için iş gücü azaltılması ve biyolojik materyallerin üretilmesi gereklidir. Aşı, ilaç ve işletmelerin mekanizasyonları için yoğun Ar-Ge çalışması ihtiyacı bulunmaktadır” ifadelerini kullandı. (Onur Çelik)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.