Konya’nın mağaralar diyarı ilçesi; Derebucak

Konya’nın mağaralar diyarı ilçesi; Derebucak

Derebucak, çok eskilere dayanan tarihi özgeçmişinin yanı sıra, zengin bir kültürel yelpazeye sahiptir. İlçe çevresinde çeşitli dönemlerden kalma çok sayıda kalıntı yer almaktadır. Bununla birlikte doğal oluşumlu mağaralar dikkat çekmektedir

Derebucak’ın ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemekle beraber eldeki mevcut bilgilerden; Bayramyeri, Yukarıköy, Balat, Çukurlar ve Seniryeri adlı mevkilerden aşiretler halinde gelip toplanarak 1200 ile 1300 yılları arasında bu günkü Derebucak’ı kurdukları sanılmaktadır. Önceleri Antalya İli Alanya İlçesi'ne bağlı iken sonradan Akseki İlçesi'ne bağlanmış, 1900 yıllarında Akseki’den ayrılarak Konya İli Seydişehir İlçesi'ne bağlanmıştır. 1967 yılında Belediye teşkilatı kurularak Beyşehir İlçesi'ne bağlanmıştır. 1987 Yılında çıkan 3392 Sayılı “103 İlçe Kurulması Hakkında Kanun”  ile ilçe olmuş ve Ağustos 1988 tarihinde Beyşehir’den ayrılarak fiilen ilçe hüviyetini kazanmıştır.

Konya’nın mağaralar diyarı ilçesi; Derebucak

HİTİTLER DÖNEMİNE AİT KABARTMA FİGÜR

Yapılan çalışmalar bölgenin Doğu Roma döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermektedir. Bu nedenle ilçe çevresinde çeşitli tarihi eserler tespit edilmiş olup bazıları şunlardır; Suluin Mağaraları’nda aziz ve azizelerin bulunduğu 14 adet fresk bulunmaktadır. Derebucak yakınlarında Anadolu Selçuklu döneminde kullanılan Konya-Alanya güzergâhı üzerindeki Tol Han ve Ortapayam Hanı vardır. Taşlıpınar Mahallesinde Hititler devrinden kalma kabartma figürler bulunmaktadır. Yine Durak mahallesinde Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinden kalma hanlar bulunmaktadır. Bunların dışında ilçe çevresinde çeşitli dönemlerden kalma çok sayıda kalıntı yer almaktadır.

Konya’nın mağaralar diyarı ilçesi; Derebucak

MAĞARALAR DİYARI

İçerisinden akan akarsuları ve eşsiz doğal güzellikleriyle dikkati çeken ve son zamanlarda doğaseverlerin de uğrak yeri haline gelen Çamlık mağaraları başta olmak üzere Derebucak’ta çok sayıda mağara bulunuyor. Soluna Küpe Dağı, sağına Akdağ güneyine Torosları alan Derebucak’a bağlı Çamlık Köyü jeomorfolojik açıdan oldukça zengin bir bölge olarak dikkat çekiyor. Bölgede ‘Toros Karstı’ olarak bilinen sistem çok sayıda mağaranın oluşumuna yol açarken bölge Körükini, Döllükini, Devrekini, Suluin, Dede Tarlası Mağarası, Çocuk Attıkları Delik ve Balatini dünyaca bilinen ve tanınan ünlü mağaralara ev sahipliği yapıyor.

 

Konya’nın mağaralar diyarı ilçesi; Derebucak

 

DEREBUCAK TURİZMDEN DE PAY ALACAK

Konya Büyükşehir Belediyesi yatırım ve desteklerle Derebucak’ın ekonomik ve sosyal açıdan kalkınmasına büyük destek oluyor.  Son yıllarda özellikle ilçenin turizm açıdan değer kazanması adına önemli çalışmalara imza atılıyor. Şehri daha güzel yarınlara hazırlamak için mahalle yollarında kalitenin ve standardın yükselmesine büyük önem veren Konya Büyükşehir Belediyesi; Derebucak’taki  mahalle yollarının yanı sıra Derebucak ilçe çıkışı ile Gencek Mahallesi arasındaki 5,6 kilometrelik yolu tamamlayarak hizmete açtı. Son Derebucak ziyaretinde ilçede devam eden yatırımları incelmeyen Başkan Altay, “Kırsal desteklerimiz, yol çalışmalarımız, su ve kanalizasyon hizmetlerimiz devam ediyor. Derebucak’ın en önemli sorunu olan atık su arıtma tesisiyle ilgili bir başlangıç yapmayı planlıyoruz. Bu yıl temelini atmayı planlıyoruz. Ayrıca mahalle yolu çalışmalarımız, kırsal kalkınma desteklerimiz devam edecek. Derebucak havası ile doğası ile çok önemli bir ilçemiz. İnşallah bundan sonra turizmden de pay alacak. Özellikle mağaralar ve milli parklarla bir çalışma yürütülüyor.” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR DESTEKLEDİ DEREBUCAK ÇİLEĞİ MARKA OLDU

Derebucak halkının tarımsal desteklerle de yüzü güldü. Konya’nın topyekün kalkınması için ilçelerde önemli hizmetlerde bulunan Konya Büyükşehir Belediyesi, tarımsal destek çalışmaları kapsamında çiftçilere çilek fidesi ve malç naylonu desteği verdi.  Belediyenin bu desteği ile bereketli Derebucak topraklarında fasulyeden sonra eşsiz aromasıyla çilek de marka oldu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.