Ali Ulurasba

Ali Ulurasba

YENİ EĞLENCE BİÇİMİ

YENİ EĞLENCE BİÇİMİ

Utanılacak olan eğlenceye döndüğü dünyada ayıp yoktur.

Adeta yeni bir ahlak anlayışıyla kuşatılıyoruz. Bunu daha önce de yazmıştım: Artık eski ahlak anlayışı pek de geçerli değil. Her çağ kendi ahlakını üretiyor. Bu çağda kendi ahlak anlayışı üzerine çalışıyor. Henüz tam anlamıyla ne olduğu anlaşılamayan ama daha çok “ahlaksızlık” olarak nitelendirilebilecek bir yapı var karşımızda.

Şu bir gerçek ki belki de ilk kez ahlak anlayışı bir eğlence biçimi üzerinden ikame ediliyor.

Yani kısa bir süre öncesine kadar utanılacak olan veya ahlaksız olarak değerlendirilen şeyler günümüzde bir eğlenceye dönmüş durumda. Bunun en açık örnekleri TikTok; yoğun bir izleyici kitlesine de sahip olup bitenler.

Bu bir sorun mu? Yani utanılacak olan eğlenceye döndüğü dünyada ayıbın olmaması bir sorun teşkil eder mi?

Bu soru cevabını zaman içinde bulacak ama asıl önemli olan bunun yaygınlaşmaya başlamış olması. Belki de sorun buradadır. Yani ayıp olanın kitlelerce paylaşılabilmesi, değer görmesi, işlenmesi ve bunun belki maddi bir getirisi bile olması.

Durum tabii ki bir gün herkesin on veya on beş dakika meşhur olmasını aşmış gibi görünüyor. O da mesele değil zaten. Yani ihtimal yakınacağımız daha önemli şeyler var ikin insanların meşhur olmasıyla neden uğraşalım?

Ancak bu meşhur olma işi utanılacak olanın eğlenceye döndüğü dünyada ayıbın olmadığı güzergâhta kendini ifade ediyor. Yani amaca ulaşmak için araçların hepsi meşrulaştırılıyor gibi bir hava esiyor.

Ne yapacağız? Ne önerirsin?

Elbette bir şey yapacak durumda değiliz, Kendi kendimize de söylenmiyoruz veya şöyle yapalım böyle olur gibi bir şablon da yok elimizde. Ne birey mühendisliği, ne toplum mühendisliği…

Önemli olanın yeni bir ahlak anlayışı inşa olurken kendimizi neye kaptıralım veya kaptırmayalım. Ya da kendimizi bu ortamda nasıl koruyalım? Ya da kendimizi korumak mümkün mü?

Aslında bütün bu olup bitenler belirli bir belirsizliğin içerisinde yaşanıyor. Yani her şeyi biliyoruz ama hiçbir şeyden haberimiz yok. Her şeyi görüyoruz ama gördüğümüz aslında görünen değil.

Kısa keseyim: Utanılacak olan eğlenceye döndüğü dünyada ayıp olmadığı gibi eğlence de yok kanımca, bir trajedi sanki yaşadığımız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Ulurasba Arşivi
SON YAZILAR