4 yıllık zorunlu lise eğitim 2 yıla mı düşürüyor? İşte yeni sistemin ayrıntıları
Liselerde eğitim sistemi edğişiyor mu. 4+4+4 zorunlu sistemden vaz mı geçiliyor.
YENİ SİSTEM BELLLİ OLDU
Liselerdeki 4 yıl zorunlu eğitimin 2 yıla düşürülüp, 2 yıl ise isteğe bağlı olması gündeme alındı. Bu bilgiyi MEB personel sosyal medya hesabı x'ten paylaştı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de daha önceki açıklamasında 4+4+4 zorunlu sistemin değişesileceği mesajını vermişti.
ZORUNLU EĞİTİMLE İLGİLİ İLGİNÇ BİR GELİŞME YAŞANIYOR
Bu arada Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "4+4+4" zorunlu eğitim sistemine yönelik öğretmen, öğrenci ve velilerin bulunduğu 36 binden fazla katılımcıyla yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
4+4+4 ZORUNLU EĞİTİM SİSTEMİNE ALTERNATİF: 3+1 VE 2+2 OLDU
Zorunlu eğitimin son 4 yılını kapsayan araştırmanın 36 binin üzerinde katılımcıyla yapıldığını vurgulayan Yalçın, 17 binden fazla öğretmen, 7 bini aşkın idareci, 5 binden fazla 11. ve 12. sınıf öğrencisi ile yine 5 bini aşkın velinin çalışmaya dahil olduğuna işaret etti.
SİSTEMİN SON 4 YILININ YENİDEN ELE ALINLI MI?
Araştırmanın 81 ilin tamamında uygulandığını aktaran Yalçın, "Çalışmanın ortaya koyduğu gerçeklik şudur: '4 4 4' zorunlu eğitim sistemimizin son 4 yılının yeniden ele alınmasına ihtiyaç var. Çalışmaya katılım gösteren öğretmen ve idarecilerin beklentilerini sorduğumuzda, yüzde 93'ünden fazlası, sistemin son 4 yılında değişim yapılması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Öğrenciler açısından da benzer bir beklenti öne çıktı. Toplumun beklentilerine ve hayatın gerçeklerine göre son 4 yılın yeniden ele alınması bir beklenti olarak katılımcılar tarafından çok net olarak ortaya konulmuş durumda." ifadelerini kullandı.
ÖNE ÇIKAN MODELLER 3+1 VE 2+2 OLDU
Yalçın, araştırmada, lise eğitiminin süresine ilişkin en fazla desteği alan iki seçeneğin öne çıktığına işaret ederek, "Son 4 yılın 2+2 şeklinde, yani 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı ya da 3 yıl zorunlu, 1 yıl isteğe bağlı olmak üzere özellikle lise eğitimi kısmında seçenekler gündeme geldi ve burada katılımcıların 2+2 kısmında biraz daha ağırlık ortaya koyduğu gözüküyor. Onun için eğitim otoritelerinin, sosyal paydaşların, Milli Eğitim Bakanlığının, dolayısıyla tüm paydaşların bu konuyu yeniden ele almasına ihtiyaç olduğunu görüyoruz." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.