Dini hassasiyetiniz yoksa! 1 milyon liranın faiz getirisi belli oldu
Bankalar, vatandaşlarla faiz pazarlığına devam ediyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan haftalık verilere göre 28 Haziran ile biten haftada 1-3 vadeli ortalama bileşik TL mevduat faizi yükselerek 59,2 oldu. Bir önceki hafta 1-3 ay vadeli mevduat faizi 58,4 seviyesindeydi.
FAİZLERDE YÜKSELİŞİN NEDENİ NE?
Konuyla ilgili merak edilenleri Milliyet'e açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı, “Merkez Bankası verilerine göre 1 ile 3 aylık mevduat faizlerinde yükseliş görüldü. Daha önce mevduat faizlerinde görülen düşüşün ana sebebi para bolluğu olmamasından kaynaklıydı. Şu anda bankalar daha fazla para bulmak adına mevduat faizlerini yükseltti diyebiliriz.
Önceki dönemde mevduat faizlerinin bir miktar gerilemesi piyasada daha fazla TL varlığın olmasından kaynaklıydı. Politika faizinin yüzde 50 seviyesinde olduğu bir dönemde 1 ile 3 ay vadeli bileşik faizin yüzde 60’ları geçmemesi politika faizinin işlerliğini koruduğunu ve mevduat faizlerinin şu anda pik yaptığı seviyeyi gösterir.
BANKALARDA ORTALAMA MEVDUAT FAİZLERİ NE KADAR OLDU?
Şu anda bankalarda ortalama mevduat faizleri yüzde 50 ile yüzde 55 arasında değişkenlik gösteriyor. Özellikle kamu bankalarında yüzde 50’nin de altına indiğini görebiliyoruz.
FAİZLER DAHA DA YÜKSELİR Mİ?
Mevduat faizlerinin önümüzdeki dönemde ben bir miktar daha artacağını düşünüyorum.
1 MİLYON TL’Sİ OLAN NE KAZANIYOR?
Stopajla birlikte şu anda 1 milyon TL’nin aylık getirisi 43 bin TL ile 55 bin TL arasında değişiyor diyebiliriz.
ALTIN, DOLAR, BORSA VE MEVDUATTA TERCİHLER NASIL OLMALI?
Getirilere bakacak olursak borsanın dolar bazında yüzde 28 getirisi, TL bazında yüzde 40 getirisi var. 32 gün vadeli TL mevduatta getiri daha garantidir. Portföylerde öncelikle mevduat ve borsa olmalıdır, bir diğer seçenek de altın olabilir. Şu anda altında bir alım fırsatı olduğunu söyleyebiliriz. Döviz enflasyonun altında getiri sunmaktadır. Getiri bazında en düşük getiri dövizde. Dövizde ilerleyen süreçte bir artış beklemiyoruz. Döviz bir tasarruf aracı değil, işlem aracıdır. O nedenle yatırımcıların listesinde döviz en son tercih edilen araç olmalıdır.
Bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmanın dini hükmü nedir?
Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz. Bu itibarla bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmak caiz değildir. Bununla birlikte vadeli mevduat hesaplarından bir fazlalık herhangi bir şekilde elde edilmiş ise, kişinin bu gelirleri kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu yakınları için kullanması caiz olmayıp sevap beklemeksizin ihtiyaç sahiplerine vermesi gerekir.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.