Kadınlar bayram namazı kılabilir mi? İşte Diyanet’in fetvası…

Kadınlar bayram namazı kılabilir mi? İşte Diyanet’in fetvası…
Bayram namazının kadınlar üzerindeki sorumluluğu nedir? Bu konudaki hükümler nelerdir? Kadınlar bayram namazı kılabilir mi?

İslam dünyası mübarek Ramazan Bayramı’na erişmenin mutluğunu yaşarken bayramları anlamlı kılan faaliyetler arasında bayram namazları bulunuyor. Müezzinin “9 tekbir 2 rekat, vacip olan bayram namazı için uyun hazır olan imama” çağrısıyla birlikte cemaat eşliğinde eda edilen bayram namazları yılda iki defa kılındığı için oldukça anlamlıdır. Büyük küçük tüm cemaat en güzel kıyafetlerini giyerek sabahın erken saatinde camiye koşar ve bayram namazı coşkusuna ortak olur. Peki bayram namazının kadınlar üzerindeki sorumluluğu nedir? Bu konudaki hükümler nelerdir? Kadınlar bayram namazı kılabilir mi?

İşte bu sorular Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksel Kurulu tarafından cevaplandırıldı.

kdn.jpgİşte Konuya ilişkin yayımlanan fetva şöyle:

“İslâm âlimlerinin ittifakına göre kadınlar, cuma ve bayram namazlarıyla yükümlü değildirler. (Semerkândî, Tuhfe, 1/161,165; Halîl, Muhtasar, 45, 47; İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/167, 229; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/546). Bununla birlikte Hz. Peygamber (s.a.s.) kadınları bayram namazına katılmaya teşvik etmiştir (Buhârî, ʽÎdeyn, 15, 19, 21 [974, 979, 981]; el-Hac, 81 [1652]; Müslim, Salâtü’l-ʽîdeyn, 1-3, 10-12 [884-885, 890]). Bu itibarla kadınlar, şartların elverişli olması hâlinde cuma ve bayram namazlarına katılabilirler.”

Kaynak:Hümeyra KARADAĞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.