KONYA HABER
Konya
Açık
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3190 %0,44
48,5003 %0,70
4.845,64 % 0,36
Ara
BBN Haber Güncel Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler

Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler

Uzman isim, kurbanlık satın alınırken hayvanların sağlıklı ve hayvan kayıt sistemine kayıtlı olmasına dikkat edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

KAYNAK: İha
Okunma Süresi: 2 dk

urban Bayramı yaklaşırken Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgilendirme yapıldı. Özellikle kurbanlık hayvanların sağlıklı olmasına dikkat çeken İbrahim Sağlam, satın alınacak kurbanlıkların hayvan kayıt sistemine kayıtlı olup olmadığının da incelenmesi gerektiğini ifade etti. Sağlam, “Kurbanlık hayvan satın alınırken hayvanların sağlıklı ve hayvan kayıt sistemine kayıtlı olmasına dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Kulak küpesi, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi bulunan, öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş hayvanların kurbanlık olarak seçilmeli, gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak seçilmemesi gerekmektedir. Bu çerçevede, gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık hayvan satış yerlerine girişlerine ve kurbanlık olarak kesimlerine izin verilmemektedir. Ayrıca, kurbanlık hayvan satış yerlerinde bulaşıcı ve salgın hastalık ya da sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde; ilgili ve yetkili kişiler tarafından bölgenin mülki idare amiri veya tarım ve orman il/ilçe müdürlüklerine bildirilmesi gerekmektedir” dedi.
Kurbanlık hayvan seçimi konusuna da değinen Sağlam, “Kurbanlık seçilirken dikkat edilecek hususlar; sığır, manda, koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. Çok zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış, yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı ile pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, öksürük ve nefes darlığı yaşayan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, vücudunda yara, şişlik ve ödemi olan, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunan hayvanlar kesinlikle kurbanlık olarak alınmamalıdır. Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir. Kurbanlık koyun ve keçinin 1 yaşını, sığır ve mandanın 2 yaşını ve devenin ise 5 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Sağlıklı hayvanların kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlıdır” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *