KONYA HABER
Konya
Açık
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
BBN Haber Konya Haber Konya’nın en eski yemeği hangisi? Sürpriz seçim geldi

Konya’nın en eski yemeği hangisi? Sürpriz seçim geldi

Her daim övgüyle bahsedilen ve köklü bir geçmişe sahip Konya Mutfağı’nın bilinen en eski yemeği hangisi? Yapay zeka sürpriz cevap verdi

KAYNAK: Cihad Alpan
Okunma Süresi: 3 dk

Padişahlar, sultanlar, şairler ve ilim insanlarının lezzetlerini övdüğü Konya mutfağı, tarih boyunca Anadolu yemek kültürünün en önemli merkezlerinden birisi olmayı başarmıştır. Konya Mutfağı hakkında derin araştırmalar yapıp önemli eserler ortaya koyan Nevin Halıcı’ya göre; Selçuklu döneminde başkentlik yapmış Konya’da, eski yerleşim yerlerinden Çatalhöyük (M.Ö.  6000-5000)’te yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen araç-gereçlerin içerisinde mercimek ve bulgur tanelerine rastlanılmış, bu bulgular ile Konya yemek kültürünün çok eski dönemlerde de var olduğunu ortaya koyuyor.


Selçuklular öncesi dönemde Konya mutfağı ile ilgili bilgi ve belgenin yok denilecek kadar az olduğunu ifade eden Halıcı, Çatalhöyük’teki kazılarda elde edilen bulguların günümüzde Konya’da yapılan tandır çorbası, mercimek yemeği ve mercimekli bulgur pilavı gibi yemeklerin geçmişten günümüze kadar geldiğine işaret ediyor. 

SELÇUKLU-BEYLİKLER DÖNEMİ VE TUTMAÇ DETAYI

Konya mutfak ve yemek kültürüne, Selçuklu ve Beylikler döneminin yazılı eserlerinde de rastlanılmaktadır.  Büyük Selçuklu Hükümdarı Tuğrul Bey (1040-1063)Nişabur’u ele geçirdiğinde, kendisine sunulan yemekleri yediğinde “Güzel tutmaçamma sarımsağı yok” şeklinde söylemde bulunduğu ifade edilmektedir. Kaşgarlı Mahmud’un eseri Divan-ü Lügat-it Türk’te bazı yiyecekler ile birlikte Konya yemeklerine de yer verilmiştir.  Tutmaç, yufka, yoğurt, ayran, bekmes, bulgama (bulamaç), kavut (helva) ve çörek bunlardan birkaçını oluşturmaktadır.  

OSMANLI DÖNEMİNDE KONYA MUTFAĞI

1446 yılında Fatih Sultan Mehmet Han tarafından Konya, Osmanlı topraklarına dahil edilmiştir. Seyyah İbn-i Batuta (1304-1369) Konya’ya geldiğinde “Kamereddin” isminde bir çeşit kayısı yetiştiğini, başında helva tablalarıyla satış yapan helvacıların bulunduğunu yazmıştır. 1650 yılında Evliya Çelebi’de eserinde Konya yemeklerinden bahsetmiştir. Lübnan asıllı yazar Emin Maruf, Yüzüncü ad isimli romanında, 1665 yılı Konya’sında Meram bağlarında bardaklarını çınlatarak dolaşan şerbetçi ve kayısı suyu satıcılarından ve herkesi baştan çıkartan, iştahını kabartan, çevresine toplayan, duman tüten tezgâhlardan (muhtemelen seyyar kebap, köfte satıcıları) bahsetmektedir.  

YAPAY ZEKA “FIRIN KEBABI” DİYOR

Yapay zeka ise “Konya’nın en eski yemeği hangisi?” sorusuna;“Konya'nın bilinen en eski yemeklerinden biri etli ekmek olarak bilinse de, tarihsel açıdan ‘tirit’ ve ‘topalak çorbası’ gibi yemekler daha eski köklere dayanır. Ancak Konya'nın en eski ve en özgün yemeği olarak genellikle ‘fırın kebabı’ (ya da Konya kebabı) öne çıkar.

 Fırın kebabı Selçuklu dönemine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir.Sadece erkek kuzu etinden, taş fırınlarda sabahın erken saatlerinde pişirilir. Genellikle yanında ince pide ve şalgam suyu ile servis edilir.


Eskiden fırınlarda mahalle halkı için pişirilirdi; bu da onu sosyal bir yemek haline getirmiştir.
Tirit; bayat ekmeklerin et suyuyla ıslatılmasıyla yapılır.Üzerine et konur, yoğurt ve sosla servis edilir.
Göçebe ve savaşçı kültürden geldiği için Orta Asya-Türk mutfağı ile bağı vardır.Çok eski, sade ama besleyici bir yemektir.
Topalak Çorbası; Bulgur köftesi, nohut ve yoğurtlu terbiye ile yapılan geleneksel bir çorbadır.
Anadolu’nun pek çok yerinde yapılır ama Konya usulü kendine hastır.” yanıtını veriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *