Ali Yerlikaya'nın Cumhurbaşkanı'na hediye ettiği makette Konya detayı

Ali Yerlikaya'nın Cumhurbaşkanı'na hediye ettiği makette Konya detayı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Teşrifleriyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü “Görev ve Araç Teslim Töreni” gerçekleştirilmişti. Törende Bakan Yerlikaya'nın Cumhurbaşkanı'na hediye ettiği makette Konya detayı gün yüzüne çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Teşrifleriyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü “Görev ve Araç Teslim Töreni” gerçekleştirildi. İstanbul’un güvenliğinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugünkü atamalar ve araç takviyesiyle İstanbul Emniyeti, Avrupa ülkelerinin tamamının bırakınız polisini, ordularından bile neredeyse daha büyük bir insan gücüne ulaşmıştır. Konumuyla güzellikleriyle ticaretiyle turizmiyle ülkemizin kalbi durumundaki İstanbul'un huzurunu güvence altına almak için ne yapsak azdır." dedi.

ARAÇ TESLİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, törende yaptığı konuşmada, ülkenin dört bir yanında olduğu gibi İstanbul’un yedi tepesinde, en işlek caddesinden en ücra köşelerine kadar huzur ve güvenliğin tesisi için çalıştıklarını belirtti. İnsan hak ve özgürlüklerinin, can ve mal güvenliğinin her türlü tehdide karşı güvence altına alınması için yaptıkları çalışmaları vurgulayan Yerlikaya, "Hiç şüphesiz, Emniyet mensuplarımızın gelişen ve değişen şartlara ayak uydurabilmesi, görevlerini daha etkin ve daha verimli yapabilmeleri için modern araçlarla donatılmaları, teknolojik alt yapılarla desteklenmeleri büyük önem taşıyor. Konvansiyonel güvenlik sistemlerimizi yüksek teknoloji ve teknik kapasiteyle her geçen gün daha da geliştirirken, emniyet teşkilatımızı da güçlendirmeye devam ediyoruz. Göreve başlayan yeni polislerimiz, İstanbullu hemşerilerimizin hizmetine sunduğumuz 1.173 araç ve 400 motosiklet, bunun somut, en güzel örneğidir.” dedi.

whatsapp-image-2024-01-10-at-14-09-44.jpeg

MAKETTE KONYA DETAYI DİKKAT ÇEKTİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye edilen, Osmanlı Polis Teşkilatında kuvvet sevki için kullanılan Ford marka otomobilin Mart 1915'de Konya envanterine tescil edildiği ortaya çıktı. Söz konusu otomobil İstanbul ve Aydın'dan sonra Konya'da kullanılmaya başlanarak, envantere eklenmiş.

İŞTE OTOMOBİLİN HİKAYESİ

Otomobil 1904 yılından sonra Osmanlı ülkesine girmeye başlamıştır. Otomobilin asayiş hizmetlerine yapabileceği katkıların farkına varan Osmanlı polis teşkilatı, 1910’lu yılların başlarından itibaren öncelikle başkentte, devam eden süreçte ise taşra vilayetlerde otomobil kullanmaya başlamıştır. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar, otomobilin dönemin şartlarına göre oldukça yüksek olan maliyeti, teşkilatı zorlamasına rağmen merkez ve taşra iş birliğiyle bu sorunlar aşılmaya çalışılmıştır. Otomobil, teşkilata daha etkin görev yapma imkânı sunarken bir taraftan da yeni ihtiyaçları beraberinde getirmiştir. Yeni dönemin en önemli ihtiyaçlardan birisi olan şoför temin etme hususunda öncelikle teşkilat içinde otomobil kullanabilecek personel bu işte görevlendirilirken zaman zaman teşkilat dışından da şoför çalıştırma yoluna gidilmiştir. Devamında ise polis okullarında şoförlük eğitimi verilerek soruna kökten çözüm üretilmiştir. Bu çalışmada, teşkilatın otomobil temin etme süreçlerinin nasıl işlediği, otomobilden beklentilerinin neler olduğu, kullanım alanları ve sağladığı faydalar incelenmekte, ayrıca otomobilin kullanılmaya başlanmasıyla ne tür sorunların ortaya çıktığı ve bu sorunlara ne gibi çözümler üretildiği üzerinde durulmaktadır. Otomobil, polis teşkilatı için yeni bir gelişme olduğundan mevzuat düzenlemelerine de yansımalarının olması kaçınılmazdır. Dolayısıyla otomobille ilgili ne tür kuralların getirildiği de araştırılan konulardandır. Osmanlı polis teşkilatının, asayiş hizmetleri için hayati önemde olan yeni duruma uyum çabalarını inceleyen çalışma, 1912-1921 yılları arasını kapsamakta olup sınırlı sayıdaki ikinci el kaynaklar ile arşiv belgelerinden faydalanılmıştır.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.