Aralarında Konya'nın da bulunduğu 5 şehir bu kışı yoğun kar yağışlarıyla geçirecek

Meteoroloji uzmanları, geçtiğimiz ilkbahar ve yaz aylarının sıcak ve kurak geçmesinin ardından gözlerin sonbahar ve kış aylarına çevrildiğini belirtiyor.
Aralarında Konya'nın da bulunduğu 5 şehir bu kışı yoğun kar yağışlarıyla geçirecek

Ancak umut veren bir gelişme olarak, El Nino hava akımının etkisi altında bulunduğumuzu ve bu nedenle bol yağışlı bir kış mevsiminin bizi beklediğini söylüyorlar. El Nino yıllarında genellikle Türkiye'nin Doğu Akdeniz havzasında bol yağışlı kış mevsimleri yaşandığını belirten uzmanlar, bu durumun kuraklıkla mücadelede bir umut kaynağı olduğunu vurguluyorlar.

İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, El Nino'nun etkili olduğu yıllarda Türkiye'nin bol yağış aldığını, ancak sıcaklık konusunda farklı senaryoların olabileceğini söylüyor. Bu yılın modellerine göre, özellikle kasım ayından itibaren bol yağışlı ve soğuk bir sonbahar ve kış mevsiminin beklenildiğini açıklıyor.

Bozyurt, ekim ayının ortasından itibaren Balkanlar üzerinden gelecek olan soğuk hava sistemleriyle yurdun iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışlarının görülebileceğini ifade ediyor. Ayrıca, ekimin son günlerine doğru Cumhuriyet Bayramı döneminde hava sıcaklıklarının azalabileceğini ve Ankara, Konya, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya gibi şehirlerde sezonun ilk karının düşebileceğini belirtiyor.

Kasım ayında da soğuk hava kütlesinin etkili olabileceğini ve kar yağışının devam edebileceğini söyleyen uzmanlar, ardından mevsim normallerine yakın sıcaklıkların yaşanacağı bir döneme, halk arasında "pastırma yazı" olarak adlandırılan bir döneme geçiş olacağını ifade ediyorlar. Ancak bu yılın pastırma yazının uzun sürmeyeceğini ve bir hafta ila 10 gün kadar sürebileceğini belirtiyorlar.

Sonuç olarak, meteoroloji uzmanları bu kışın bol yağışlı ve soğuk geçeceğini, iç kesimlerde kar yağışının görülebileceğini ve pastırma yazının kısa süreceğini tahmin ediyorlar. Bu durum, kuraklıkla mücadele açısından umut vadeden bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.