Konya Şeker'den Torku Ormanları açıklaması

Konya Şeker, Torku Ormanları'nı sulamaktan vaz mı geçti? Tasarruf tedbirleri Konya Şeker'in ağaçlarını da mı vurdu? Şimdi ne olacak?
Konya Şeker'den Torku Ormanları açıklaması

Konya Şeker, son günlerde Torku Ormanları ve kurumun dikmiş olduğu fidanlarla ilgili çıkan spekülatif iddialar nedeniyle açıklama yayımladı.

Konya Şeker’in ilk ağaçlandırma çalışmalarına 2002 yılında başladı. O günden bugüne Konya’nın habitatını değiştirecek ağaçlandırma çalışmaları bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüğünün ifade edildiği açıklama özetle şöyle:

“Bugüne kadar, Konya Merkez, Altınekin, Beyşehir, Cihanbeyli, Çumra, Kulu, Seydişehir, Kangal Yolu, Bozkır bölgelerinde ağaçlandırma yapıldı.

Bu süreçte 181 ayrı güzergâhta, 67 orman kurduk, 4 Bin 526 km’lik bir mesafede yolların şarampollerinde karşılıklı olarak ağaçlandırma çalışması yapıldı, toplamda ise 19 Milyon 63 Bin ağaç dikildi.

67 ormanda 5 Milyon 500 Bin ağaç bulunuyor ve ormanlarımızın toplam büyüklüğü 10 Bin dekar alana tekabül ediyor.

Tabi ki şirketimiz bununla da kalmadı, bu yıl Çumra Şeker Fabrikası'nda pancarların yıkanması sonucu açığa çıkan toprakların döküldüğü eski atık sahasını ağaçlandırdı. 25 bin metrekare alanda 5 binin üzerinde ağaç dikimi gerçekleştirdi. Bu ağaçların bütün bakımlarını da kurum personelimizle yapıyoruz. Fidanlığımızda ürettiğimiz fidanları daha iyi yetiştirip koruyacak olan üreticilerimize ve kurumlara dağıtıyoruz.

Orman alanlarına ve genel olarak ağaçlandırmaya 52 Milyon 362 Bin 748 dolar yani 1 Milyar 413 Milyon 794 Bin 196 lira harcama yaptık.

41 arazöz ile ziraat mühendislerinin de aralarında olduğu 61 kişilik bir ekiple bugüne kadar sıkıntısız bir şekilde ormanlarımızın ve diktiğimiz ağaçların bakımını gerçekleştirdik.

Şirketimiz ve iştirakleri de yeni dönem ile birlikte tüm işletmelerimizde tasarrufa yöneldik. Konya Şeker ve bağlı tüm işletmeler geleceğe daha emin adımlarla yürüyebilmek için tasarruf yapmak zorunda. Tasarrufu geleceğin daha büyük ve güçlü markası TORKU için olmazsa olmaz şart olarak görüyoruz.

Ne yazık ki orman ve ağaçlandırma süreci kurumumuza büyük bir mali yük oluşturmaya başlamıştır. Şirketimiz 2016 yılından itibaren içinde bulunduğu finansal zorlukları da göz önünde bulundurarak, ağaçlandırma faaliyetlerinde tasarrufa gitmeye başlamıştır. Belirli bir yaşa gelmiş ağaçların sulanması bırakılmış, daha az maliyet getirecek şekilde çalışmalarını yürütmüştür. Yıllar öncesinden başlatılmış tasarruf tedbirleri son dönemde zaman zaman şirketimiz aleyhine de kullanılan bir argüman haline gelmiştir. Bunu doğru bulmuyoruz.

Şunu da belirtelim ki, ağaçların bakımlarını ve sulama işlerini zaten kurum olarak elimizdeki imkânlarla yapıyoruz. Bakımları bitirmedik, bakımdan vazgeçmedik. Pek tabiidir ki iklim şartlarını da ifade etmemiz gerekiyor. Bu yıl Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerinde de ifade edildiği gibi ortalama sıcaklıklara göre temmuz ayı 0,7 derece daha sıcak geçti, sıcaklıkların yüksek geçmesi de buharlaşmayı artırdı ve böylece de ağaçlar normalin üzerinde su ister hale geldi. Dolayısıyla elimizde olmayan nedenlerle artık zaman zaman bu ihtiyacı karşılamada yetersiz kalıyoruz. Buna rağmen tüm imkân ve gücümüzle bu bakım ve sulama işlemlerine devam ediyoruz. Kamuoyunda bir duyarlılık oluşturmak amacıyla sorumluluğunu yürüttüğümüz tüm ağaç dikim alanları ve ormanlarımızda diğer kurum, kuruluş, STK ve vatandaşları da göreve davet ettik. Sonuçta bu memleket hepimizin ve daha yaşanabilir bir dünya için hepimize görevler düşüyor. Bu iyi niyetli kurumsal yaklaşımımızın bazı çevreler tarafından yanlış anlaşıldığını bazı mahfillerce de tezvirata dönüştüğünü üzülerek görüyoruz. Bu konu, üzerinde polemik yapılacak bir konu değildir. Varlığımız, geleceğimiz ve ülkemiz için herkesin çaba sarf etmesi gereken bir konudur. Külfetin bizimle birlikte ilgili diğer kurumlarca paylaşılması herkesin faydasına olacaktır.”

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum