Konya'da 1 kişi ortalama 1 kg çöp attı

Konya'da 1 kişi ortalama 1 kg çöp attı
Türkiye'de oluşan atık miktarı 109,2 milyon ton olarak hesaplandı. Bu kapsamda Konya ili genelinde 1 kişi ortalama 1 kg çöp attı.

Türkiye İstatistik Kurumu, atık istatistikleri kapsamında Türkiye'deki; tüm belediyelerden, 50 ve üzeri çalışanı olan imalat sanayi işyerlerinden, kurulu gücü 100 MW ve üzeri olan tüm faal termik santrallerden, altyapısı tamamlanmış tüm organize sanayi bölge müdürlüklerinden, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne referans yıl için üretim beyan eden maden işletmelerinden, lisanslı veya geçici faaliyet belgeli tüm atık bertaraf ve geri kazanım tesisleri ile lisansı olmasa da belediyeler tarafından ya da belediyeler adına işletilen düzenli depolama, yakma ve kompost tesislerinden veriler derlendi.

Oluşan atık miktarı 109,2 milyon ton olarak hesaplandı

Araştırma kapsamındaki imalat sanayi işyerleri, maden işletmeleri, termik santraller, organize sanayi bölgeleri (OSB) ve hane halklarında 2022 yılında 29,4 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 109,2 milyon ton atık oluştu. Konya’da belediyeler tarafından toplanan toplam atık miktarı 823 070 ton ve kişi başı toplanan ortalama atık miktarı (Kg/kişi-gün) 0,99 kilogram olarak gerçekleşti. Karaman’da belediyeler tarafından toplanan toplam atık miktarı 64 944 ton ve kişi başı toplanan ortalama atık miktarı (Kg/kişi-gün) 0,84 kilogram olarak gerçekleşti.

atik-1.jpg

En çok atığı imalat sanayisi oluşturdu

İmalat sanayi işyerlerinde 5,4 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 28 milyon ton atık oluştu. Toplam atığın %63,2'si satıldı veya lisanslı atık işleme tesislerine gönderildi, %14,5'i tesis bünyesinde geri kazanıldı, %13,5'i düzenli depolama tesislerine gönderildi, %3,3'ü işyeri sahasında depolandı, %3,1'i belediye veya OSB yönetimleri tarafından toplandı, %2'si beraber yakma (ko-insinerasyon) veya yakma tesislerine gönderildi, %0,3'ü dolgu malzemesi olarak kullanıldı/doğaya yeniden kazandırıldı, %0,1'i ise diğer yöntemlerle bertaraf edildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.