Konya'da 2024 yılında bir çok proje hizmete girecek! 24 milyar liralık dev bütçe

Konya'da 2024 yılında bir çok proje hizmete girecek! 24 milyar liralık dev bütçe
Konya Büyükşehir Belediyesinin tahmini bütçesi belli oldu. Büyükşehir, 2024 yılında yatırım ve hizmetler için 24 milyar TL bütçe planlaması yaptı. Bütçede aslan payı sermaye giderleri ile mal ve hizmet alım giderlerinin oldu

Konya Büyükşehir Belediyesinin 2024 yılı bütçesi belli oldu. Geçtiğimiz yıl 16,5 milyar liralık bütçe planlaması yapan Konya Büyükşehir Belediyesinin yeni bütçesi yüzde 45’lik artış ile 24 milyar TL’ye yükseldi. BBN Haber'in ulaştığı bilgilere göre Büyükşehir’in 2024 bütçesinde aslan payı ise her zaman olduğu gibi sermaye giderleri ile mal ve hizmet alım giderlerinin oldu.
İŞTE BÜTÇE GİDERLERİ
2024 gider bütçesine göre; bu yıl 6,8 milyar TL’lik gayrimenkul ve sermaye üretim gideri öngörülürken 4,8 milyar liralık hizmet alımı yapılacak. Gayrimenkul büyük onarımı için 1,25 milyar TL, kamulaştırma için 1,4 milyar TL, tüketime yönelik mal ve malzeme alımı 1,1 milyar TL gider planlaması yapıldı. Büyükşehir’in bu yılki yedek ödeneği ise 2,4 Milyar TL olacak.

manset-2.jpg

YATIRIMLAR SÜRECEK
2023 yılında Konya’nın çehresini aslına uygun bir şekilde yenilemek adına çalışmaları süratle devam ettirdiklerini ifade eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Bugüne kadar olduğu gibi; 31 ilçemizin tamamını en yüksek kalitede hizmetlerle buluşturmaya ve şehrimizi çok daha güzel yarınlara taşımaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
2023 YILINDA NELER YAPILDI?
Başkan Altay, geçen yıl yapılan hizmet ve çalışmaları ise şöyle özetledi, “Konya’mızın çehresini aslına uygun bir şekilde yenileyeceğimiz Darü’l-Mülk Projesi için 2023 yılı çalışmalarımızı süratle devam ettirdiğimiz bir yıl oldu. Tarihi şehir merkezimizdeki 20 farklı kentsel dönüşüm, yenileme ve restorasyon çalışmasını kapsayan Türkiye’nin en büyük ihya projesi Darü’l-Mülk ile; Konya’mızı kadim tarihindeki ihtişamına yeniden kavuşturacağız. Şehrimizin önemli tarihi yapılarından olan Taş Bina’yı restore ederek, “dijital müze” niteliği taşıyan bir merkez olarak hizmete sunduk. DEPO NO/4 adını verdiğimiz eski Tekel Binası’nın restorasyonu tamamladık. Şehrimizin kalbinde bulunan Kılıçarslan Meydanı’nda Meydan Evleri olarak tabir edilen 13 evin restorasyonu ve Velesbit Müzesi çalışmamız büyük bir hızla sürüyor.

manset-1.jpg

SANAYİ TAŞINMASI GERÇEKLEŞECEK
Arsasını belediyemizin verdiği Türkiye’nin ilk Sıfır Atık Sanayi Sitesi’nde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın çalışmaları hızla sürüyor. 2024 yılının yaz aylarında Yeni Sanayi Sitemizin tamamını hizmete sunmuş olacağız. Yeni Sanayi Sitesi’nin olduğu bölgede bizler de sanayi için uzmanlaşmış bir itfaiye merkezi inşa ettik…
BÜYÜK DÖNÜŞÜM SÜRÜYOR
Şehrimizin en özel bölgelerinden olan Akyokuş bölgesine Akyokuş Kasrımızı tamamladık. Palye düzenleme çalışmalarımız ise sürüyor. Büyük Larende Dönüşü Projemiz kapsamında; Larende Caddesi’nde ticaretine devam eden mülk sahibi ya da kiracı 74 esnafımızın tamamıyla anlaşarak esnafımız için Şehir Hastanesi karşısında yeni dükkanlar inşa ediyoruz. Dünyanın en önemli arkeolojik değerlerinden biri olan Çatalhöyük’te; Türkiye’nin en büyük Tanıtım ve Karşılama Merkezlerinden birini inşa ettik. Ülkemizdeki en önemli kentsel dönüşüm projelerinden biri olan; Sille Cephaneliğini, Çumra’da 8,5 milyon metrekarelik alan üzerine yapacağımız yeni cephaneliğe taşıma projemizin büyük bir bölümünü tamamlamış bulunuyoruz.
ULAŞIMDA TARİHİ ADIMLAR
Şehir merkezinde trafiğinin yükünü çeken caddeleri rahatlatmak ve alternatif ulaşım güzergâhları oluşturmak için; bisiklet yolları, geniş yaya kaldırımları ve yeşil alanları bulanan yeni caddeler inşa ediyoruz. Bu kapsamda; 14,5 kilometrelik Abdülhamid Han Caddemizi üç etabıyla birlikte hemşehrilerimizin istifadesine sunduk. Abdülhamid Han Caddemizin açılışı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. İlave olarak Alparslan Türkeş Caddemizi, Kazakistan
Caddemizi ve Karabağ Caddemizi tamamladık. Necmettin Erbakan Caddemizde ise kamulaştırma ve altyapı çalışmalarına devam ediyoruz.
2,3 MİLYAR LİRALIK YATIRIM
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Erdoğan’ın tensipleriyle; Konya’mıza bir banliyö hattı kazandırmak için Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğümüzle birlikte çalışmalara başladık. KONYARAY Banliyö projemizin tüm etaplarıyla birlikte toplam uzunluğu 46 kilometre olacak. Projenin maliyeti toplamda 2 milyar 300 milyon lirayı bulacak. Şehrimizdeki 4 farklı ana arterde; trafik sıkışıklığını en aza indirmek ve güvenli sürüş imkanı sağlamak için köprülü kavşaklar inşa ediyoruz. Toplam maliyeti 1 milyar lirayı bulan bu dört köprülü kavşağımızın; Konya’mıza ve tüm hemşehrilerimize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum…
ALTYAPI ÇALIŞMASI HIZ KESMEDİ
Şehrimizin tarihi değerlerini gün yüzüne çıkarmak adına önemli projelerimizden biri olan Darü’l Mülk Sergi Sarayı’nı hizmete açtık. KOSKİ vasıtasıyla 2023 yılı içinde tüm ilçelerimizde; binlerce metrelik kanal şebekesi hattı ve su şebekesi hattı çalışması gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl içerisinde ve bu yılın başlarında; öz kaynaklarımızdan temin ettiğimiz 470 milyon lira karşılığında 127 yeni otobüsü hemşehrilerimizin hizmetine sunmuştuk. 127 yeni otobüsümüze ilave olarak; 50 yeni doğal gazlı ve hibrit otobüs daha ekleme kararı alarak toplam yeni otobüs sayımızı 177’ye çıkardık.

egitim.webp

EĞİTİME VE ÖĞRENCİYE DESTEK
Yine geçtiğimiz yıl üniversiteye hazırlanan 23 bine yakın 12. sınıf öğrencimize 1500 lira destekte bulunmuştuk. Bu yıl bu desteğimizi iki katına çıkararak 3000 lira olarak gerçekleştirdik.
Genç KOMEK, Lise Medeniyet Akademeleri, Bilgehaneler, Gençlik Meclisleri ve Atabey Gençlik projelerimiz vasıtasıyla on binlerce öğrencimize katkı sağladık. 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı’nda 60 bin lise 11 ve 12. Sınıf öğrencisini Atabey Gençliği Ecdadıyla Buluşuyor Projesiyle Konya’dan İstanbul’a götürmüştük. Yüksek Hızlı Trenle İstanbul’a giden öğrencilerimiz başta Ayasofya-i Kebir Camii olmak üzere tarihi mekanları ziyaret etme imkanı bulmuştu. 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı’nda da 26 bin lise 11. sınıf öğrencimizi İstanbul’a götürüyoruz. Merkez dışındaki ilçelerimizde hayata geçirdiğimiz Yaz Spor Okullarımızda bu yaz 8 bine yakın öğrencimizi buluşturduk. Gençlerimizin nitelikli zaman geçirmelerine ve doğayı tanımalarına katkı sağlamak için Gençlik ve Eğitim Kampları düzenledik. Türkiye’nin en önemli sosyal projelerinden biri olan “Güle Oynaya Camiye Gel Projesi”miz, her yıl olduğu gibi bu yıl da sevgili çocuklarımızdan ve hemşehrilerimizden büyük teveccüh gördü. Projemiz bu yıl da başarıyla tamamlandı ve 31 ilçemizdeki çocuklarımıza bisikletlerini ulaştırdık. Bugüne kadar olduğu gibi; 31 ilçemizin tamamını en yüksek kalitede hizmetlerle buluşturmaya ve şehrimizi çok daha güzel yarınlara taşımaya devam edeceğiz.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum