Konya'da artık kolay kolay ruhsat verilmeyecek!

Konya'da artık kolay kolay ruhsat verilmeyecek!
Neredeyse Türkiye'nin ihtiyacını karşılayan Konya'da artık kritik seviyeye ulaşıldı. 2 milyon 200 bin hektar ekim alanına sahip Konya Ovası'nda artık ruhsat kolay kolay verilmeyecek.

Kuyu ruhsatları kapsamında bir çok çiftçi tarlalarını ekmeye devam ederken, hayati önem taşıyan kritik açıklama geldi.

KONYA, TÜRKİYE'DE KRİTİK ROL OYNUYOR

Yüz ölçümü 40 bin 83 kilometrekare olan Konya'da, 2 milyon 200 bin hektar tarım alanının 609 bin hektarında sulu tarım yapılıyor. Türkiye'nin toplam tarımsal üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu karşılayan kapalı bir havza yapısına sahip Konya Ovası'nda yer altı su kaynakları ise azalmaya devam ediyor. Ovada tarımsal sulama için açılan kaçak su kuyularının bilinen rakamı 62 bini buldu. Ovada görülen obrukların sayıları ise 2 bin 500'ü geçti.

obruk.webp

TEHLİKE BOY GÖSTERMEYE BAŞLADI

Konya'da araştırmalarına devam eden Jeoloji Mühendisleri, kritik seviyede olan su zamanla tükenecek açıklaması yaptılar. Uzmanlar, "Konya kapalı havzası gerçekten çok büyük bir havza. Önemli su potansiyeline sahip; ama son yıllarda yer altı suları açısından ciddi problemlerle karşı karşıya kalmaktadır. Çünkü, Konya kapalı havzasındaki yüzey ve yer altı suyunun yüzde 80'i tarımda kullanılmaktadır. Son yıllarda kaçak kuyuların gittikçe çoğalması, fazla su isteyen bitkilerin, mısır, ayçiçeği ve yonca gibi bitkilerin sürekli dikilmesi, bu bitkilere teşvik verilmesi, kaçak kuyuların önüne geçilmemesi nedeniyle yer altı su seviyesi gittikçe düşmektedir.

tarim.jpg

Yer altı suyu çekildikçe obruklar artıyor. Obruklar gittikçe yerleşim merkezlerinde, evlerin altında, tarım arazilerinde gerçekleşiyor. Bu da Konya için yerleşimde büyük risk teşkil ediyor. Can güvenliği açısından büyük risk teşkil ediyor. Kaçak kuyular önlenmeli. Havzadaki bitki deseni değiştirilmeli. Yani mısır üretimi bir kere sonlandırılmalı ya da çok aza indirilmeli. Şimdi Konya Ovası'nda çekilmesi gereken miktarın üstünde bir su kullanıyoruz. Her geçen gün kendimizi bitiriyoruz. Konya merkezde obruklar görülmüyordu. Şu anda merkezde obruklar görülüyor" ifadelerine yer vermişti.

BAKAN'DAN GEÇİT YOK

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumak, artık Konya Ovası'nda eski kuyulara ruhsat verilmeyeceğini belirtti. Söz konusu açıklamada, "Konya Kapalı Havzasında Yeraltı suyu seviyesi ''Kritik Emniyetli Rezerve ulaştığından yeni yeraltı suyu tahsisi yapılamamaktadır. Dolayısıyla bahsi geçen ruhsatsız kuyuların belgelendirilmesi uygun görülmemektedir" ifadelerine yer verdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
23 Yorum