Konya’da bilimsel çalışma yapılacak

Konya’da bilimsel çalışma yapılacak

Konya Büyükşehir Belediyesi Türk-İslam Medeniyetinin Kurucu Aklı: Siraceddin Urmevî’yi tanıtmak ve yarına miras bırakmak için Konya’da kapsamlı bir sempozyuma imza atacak...

Konya Büyükşehir Belediyesi; Mevlana Celaleddin-i Ruminin cenaze namazını kıldıran, kadı’lkudat (kadılar kadısı) olarak bilinen Selçuklu’nun adalet bakanı Sırâceddin Urmevî’yi tanıtmak ve yarınlara mira bırakmak için çok önemli bir bilimsel çalışmaya imza atacak. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ve ilgili diğer resmi kurum ve kuruluşlar arasında yapılacak işbirliği protokolü ile Konya’da çok kapsamlı bir sempozyum düzenlenecek.
İslam’ın aklı olarak da adlandırılan Sırâceddin Urmevî; İslam’ın vicdanı Sadreddin Konevî ve İslam’ın gönlü Celâleddin Rûmi birbirini tamamlayan deryalar olarak biliniyor.

SIRÂCEDDİN URMEVÎ’NİN HAYATI
“Anadolu Selçuklularının ünlü âlim ve kadılarından olan Urmevî’nin künyesi Ebu’s-Sena’dır. 594/1198 yılında günümüz Azerbaycan’ın Urmiye şehrinde dünyaya geldiğinden doğduğu yere nispetle Urmevî olarak anılmıştır. Urmevî’nin lakabı ise Sırâceddin’dir. Anlamı dinin ışığı, kandili demektir. İlk tahsilini memleketinde yapmasına müteakip Musul ve Şam’a giderek tahsilini ilerletti. Özellikle Musul, dönemin önemli ilim merkezleri arasında olması nedeniyle tahsil hayatında önemli bir yer tutar. Zira Urmevî'nin Musul’un en büyük âlimi olarak bilinen, dinî ilimler yanında felsefe, mantık, tıp, matematik ve astronomide dönemin tanınmış âlimleri arasında yer alan, Tevrat ve İncil’i yorumlamada Yahudi ve Hristiyan âlimlerinden daha ileride bulunduğu bildirilen Kemâleddin İbn Yûnus’tan ders aldığı bilinmektedir. Bu noktada Kemâleddin Bin Yûnus’a da bir parantez açmakta fayda var. Özellikle matematik ve astronomide o dönemin en çok başvurulan şahsiyeti olduğu için Bağdat, Halep ve Endülüs’teki bazı âlimlerin yanı sıra II. Friedrich (1194-1250) de bu ilimlerde karşılaştıkları meseleleri mektupla ona sormuşlardır. Ondan hem Şâfiîler hem Hanefîler fıkıh okurken, ayrıca nakledildiğine göre Yahudilerle Hristiyanlar da Tevrat ve İncil okumuşlardır.
Kaynaklarda Urmevî, Celâleddin Rumî ve Konevî’nin birbirlerinin çağdaşı olarak yakın ilişki içerisinde oldukları aktarılmaktadır. Hatta Mevlana Celâleddin Rumî’nin cenaze namazını kıldırmak için Sadreddîn-i Konevî’nin öne çıktığı ancak üzüntüsü nedeniyle fenalık geçirdiği için namazı Urmevî’nin kıldırdığı nakledilmektedir.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.