Konya'da büyük resim ortaya çıkıyor

Konya'da büyük resim ortaya çıkıyor
Darü’l-Mülk Projesi kapsamında kadim Konya’nın merkezinde 20 farklı proje yürüten Konya Büyükşehir Belediyesi, 5.dönüşümü de tamamlayıp Eski Tekel Binası olarak bilinen Depo No: 4’ü şehre kazandırdı

Konya’nın tarihi geçmişinden ilham alarak şehri gelecek yüzyıla taşıyacak Dar-ül Mülk Projesi kapsamında tarihi bir dönüşeme imza atan Konya Büyükşehir Belediyesi, eski Tekel Binası’nı ihya ederek puzzlenin 5. parçasını da yerine taktı. Depo No: 4 isimli proje ile şehir yeni bir sergi ablanı ve kafeterya kazandı.

whatsapp-image-2023-12-05-at-15-49-32-1.jpegKİTAP KAFE VE SERGİ ALANI
Mevlana Caddesi üzerinde yer alan Depo No: 4’ün kafe, galeri ve atölye olarak hizmete açıldığını ifade eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Konya’mızın kadim miraslarını korumayı ve yarınlara taşımayı en önemli önceliklerimiz arasında görüyoruz. Burası öğrencilerimizin vakit geçirebileceği, kitap okuyabileceği bir kitap kafe ve sergi alanıyla güzel bir mekan oldu” dedi.

whatsapp-image-2023-12-05-at-15-49-43.jpegMEDENİYET KURAN ŞEHİR
Depo No: 4’ün ilk açılan sergisi de “Medeniyet Kuran Şehir” Sergisi oldu. Türk-İslam tarihinin önemli şehirlerinden biri olan Konya’nın gizli kalmış medeniyet birikimini açığa çıkaracak sergide şehrin 14 noktasına dağılmış halde bunlar tarihi eserler ise bir araya getirildi. Yine kurucu şahsiyetler olarak adlandırılan Mevlana, İbn-i Arabi ve Sadrettin Konevi’ye dair önemli izler sergide yer aldı.

whatsapp-image-2023-12-05-at-15-55-00.jpegBaşkan Altay, "Türkiye’de örnek bir proje Selçuklu sultanlarının maskları ve sikke sergisini açmış olduk. Yine Darü’ l Mülk projelerimizin en önemlilerinden birisi olan eski belediye binamızın bulunduğu yerde kütüphane işi ile ilgili süreç tamamlandı.İnşallah yakın zamanda temelini atarak bunu gerçekleştirmiş olacağız. Larende dükkanlarını İnşallah birkaç hafta içerisinde teslim ederek Larende'deki yıkımı gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Yine Şems bölgesindeki çalışmalarımız devam ediyor ve projelerin en önemli ayaklarından birisi olan Alaaddin Tepesi’nde bulunan saray kalıntısı ve kazıyla ilgili projenin lansmanla hep birlikte yaptık.

whatsapp-image-2023-12-05-at-15-55-02.jpeg

İnşallah projenin uygulama aşamalarına devam ediyoruz. Tamamlandığında şehrimizde Mevlana Meydanı'ndan başlayarak yeni kütüphaneye kadar şehir kütüphanesine kadar alanda 20 projeyle hem Konya'nın turizmine katkı sağlamaya hem de Konya'nın açığa çıkarmayı planlıyoruz. Çok güzel bir restorasyon çalışması oldu başta mimarımız Ömer Selçuk Balcı olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Adına yakışır bir iş oldu ve hep birlikte şimdi birazdan medeniyeti kuran şehir sergisini de burada açmış olacağız.

whatsapp-image-2023-12-05-at-15-55-01.jpeg

Restorasyon sürecinden sizlere bahsettim Depo No 4'te ilk sergimizi özellikle seçtik ve medeniyet kuran şehir sergimizi aslında Konya'nın medeniyet birikimini gücünü ve bu anlamda biriktirdiklerini kamuoyuyla paylaşmayı arzu ediyoruz. Böylece Konya'nın tarihi boyunca depoladığı hafızayı Depo No 4 yeniden açığa çıkarmış olacak. Sergimiz Türk İslam medeniyet birikimini açığa çıkaracak. Sergide kurucu şahsiyetler olarak yer alan Mevlana Celaleddin Rumi, ibni Arabi ve Sadrettin Konevi gibi ilim sahiplerinin farklı açılardan yeniden tefekkür etmeye dair yerleştirmeler bulunuyor.

whatsapp-image-2023-12-05-at-16-05-07.jpeg

Farklı açılardan yeniden tefekkür etmeye dair yerleştirmeler bulunuyor. Medeniyet hafızamızı okumak ve üzerine yeniden düşünmek maksadıyla şehrimizin 14 noktasına dağılmış halde bulunan tarihi eserleri ise bu sergide bir araya getirmiş oluyoruz. İnce Minareli Medrese’nin girişinde yer alan ve aynı zamanda ana konseptini oluşturan Zengi Düğümü serginin merkezinde yer alıyor. Bu mimari serisinin günümüze taşıdığı sırları oldukça ilgi çekici ve merak uyandırıcı bir şekilde sergimize anlatmaya başladık." dedi.

whatsapp-image-2023-12-05-at-15-49-48.jpeg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.