Konya’da ticaret eğitiminin temel taşı: Konya Orta Ticaret Mektebi

Konya’da ticaret hayatına yön verecek elemanların yetişmesi için 1924 yılında açılan ancak ömrü sadece 3 yıl olan Konya Orta Ticaret Mektebi ticaret eğitiminin şehirdeki temel taşı oldu.
Konya’da ticaret eğitiminin temel taşı: Konya Orta Ticaret Mektebi

Konya Ticaret Odası, 36 yıldır düzenli aralıklarla yayımladığı Yeni İpekyolu Dergisi’nin 404. Sayısında Konya’da ticaret eğitiminin temel taşını oluşturan ancak ömrü sadece 3 yıl süren Konya Orta Ticaret Mektebi’ni konu edindi. Konya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kurulan ve ticaret hayaktına yön verecek isimlerin yetiştirilmesini amaçlayan okul, şehirdeki tüm karşı çıkışlara rağmen 12927 yılında kapatılmış.

whatsapp-image-2023-09-27-at-15-52-59.jpeg

İşte derginin yeni sayısında konuya ilişkin kaleme alınan haberden bir kısım:
“Konya Orta Ticaret Mektebi, ticari iş ve işlem ile banka işlemlerini öğretmek amacıyla Konya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 1924’te 30 öğrenciyle Alaaddin Tepesindeki bir evde açıldı. Okul, önce Şerafettin Cami civarında bulunan İrfaniye Çarşısına ardından da Mevlana Dergâhı civarında bu lunan Bahaiye Mektebi binasında eğitimine devam etti
Konya Orta Ticaret Mektebi eğitim süresi üç yıldı. Okula açıldığı yıl 30, 1927’de ise 60 öğrenci kayıt yaptırdı. Okulun kapandığı 1927-28 öğretim yılında ise 100 öğrencinin kayıt yaptırması beklenmekteydi.
Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Maarif Arşivi’nde bulunan Konya Orta Ticaret Mektebi Öğrenci Künye Defterine göre okula kayıt yaptıran öğrenci sayısı toplam olarak 93’tür.

whatsapp-image-2023-09-27-at-15-53-00.jpeg

Vesikalık resimleri de bulanan öğrencilerin ismi, baba ismi, babasının mesleği öğrencinin doğum tarihi, doğum yeri, ikamet etti mahalle, ev numarası, mezun olduğu ve gittiği yerler kayıt defterine işlenmiştir.
Konya Orta Ticaret Mektebi, 1927’de kapatılmış ardından yetişmiş eleman ihtiyacını gidermek amacıyla 1929’da İsmet Paşa İlkokulu’nda Ticaret Kursları açılmıştır. Muzaffer Hamid bu konuda “Ticaret Mektebi” başlığıyla kaleme aldığı makalesinde şunları kaydetmektedir: ‘Şehrimizde takriben iki sene evvel orta derecede bir ticaret mektebinin bulunduğu bunun nedense lağvedildiği malumdur. Mektebin vilayetimize lüzumu lağvından sonra daha ziyade anlaşıldı. O kadar ki şehrimizde bir ticaret kursu bile açılmak ihtiyacı hasıl oldu. Bir ticaret mektebine Konya’nın şu an ihtiyacını biz bu sütunlarda tekraren arz ettik. Evvelce şehrimizde açılan ticaret mektebinden vilayetimizle beraber mücavir vilayetlerin de istifadeleri tafsilen izah eyledik. Geçen sene şehrimize gelen Maarif Vekili merhum Necati Beyle maiyetindeki heyet-i ilmiyeye vilayetin bir Ticaret Mektebine olan ihtiyacını esbab-ı mucibi ile arzu teşrih edilmiş bunun için mektebin açılacağı vaadi alınmış. Bu vaat nedense unutuldu. Ve vaat her hangi bir sebepten dolayı incaz edilemedi. Fakat muhitin bu noktadaki ihtiyacı yavaş yavaş ticaret mektebinin açılmasını teshil edecek müsait bir zemin hazırladı. Ticaret kursuyla başlayan bu hareket öyle anlaşılıyor ki pek yakında memleketin göstereceği alaka ve rağbetin derecesine göre ticaret mektebinin açılması gibi müfit bir neticeye ulaşacaktır…’

whatsapp-image-2023-09-27-at-15-53-01.jpeg

KONYA TİCARET LİSESİ
Konya Ticaret Lisesi ise 1943’te altı yıllık bir okul olarak Anıt civarında bir evde eğitim öğretime başladı. Bir müddet sonra Çocuk Esirgeme Kurumuna ait eski Verem Hastanesi binasına ardından da 1950'de Muhacir Pazarı civarında inşa edilen kendi binasına taşındı.
Öğrenci sayısını çoğalması üzerine 1974'te B Blok hizmete geçti. 1993’te 14 derslik, 2 laboratuvar ve bir konferans salonundan oluşan ikinci ek C Blok binasına ve spor salonuna kavuştu.
1984’te öğrenim yılında Meram Anadolu Ticaret Lisesi adıyla 4 yıllık bir liseye dönüşen okulda 1985-1995 yılları arasında bir de ortaokul bölümü açıldı. Konya Ticaret Lisesi, "Meram Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' adıyla Adalet, Bilişim Teknolojileri, Büro Yönetimi, Muhasebe Finansman ve Pazarlama ile Perakende alanlarıyla eğitim öğretimine devam etmektedir.”

whatsapp-image-2023-09-27-at-15-52-50.jpeg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.